Aquest impost és profundament injust i xoca amb la norma constitucional

 

cotxes de segona maEl president Bauzá és un aferrissat defensor de la unitat d’Espanya i, segons diu, de la seva Constitució. No obstant, no para d’aprovar decrets i de promoure lleis que xoquen amb preceptes constitucionals i que suposen discriminacions dels ciutadans de les Illes en relació als de la resta de l’Estat. El fet és tant evident que ja en nombroses ocasions el govern de Rajoy l’ha agut d’obligar a modificar aquestes normes legals.

L’últim exemple el trobam en el cas de l’impost que grava la compra de vehicles de segona ma. Un impost que formava part del paquet dels mal anomenats “imposts verds” que va haver de retira davant les pressions dels grans empresaris. Com en aquest cas no hi va haver un gran sector empresarial que pressionàs i només perjudica als ciutadans corrents, va tenir la “valentia” de mantenir-lo.

 L’advertència de inconstitucionalitat del govern central fa referència a que s’aplica una quantitat fixa, independentment del valor de la transacció comercial. En alguns casos s’ha donat la paradoxa que l’import d’aquest impost superava la valoració del vehicle. Sembla evident que un impost d’aquestes característiques va contra la filosofia de les càrregues fiscals, que sempre han d’estar relacionades amb la capacitat adquisitiva i el valor de les transaccions comercials.

 Però els problemes que genera aquest impost no s’acaben en la seva arbitrarietat i possible inconstitucionalitat. Com és habitual en la política fiscal de Bauzá, es tracta d’un impost profundament injust, que castiga les economies modestes i que suposa un fre al consum. Establint un gravamen d’aquestes característiques s’han impedit nombres compra-vendes de vehicles usats, amb la qual cosa els propietaris que volin fer un canvi de vehicle no han pogut fer-ho i aquells ciutadans que no tenen recursos suficients per accedir a un vehicle nou, s’han quedat sense poder comprar-ne un de segona ma.

EU entén que per a reduir el dèficit no es pot recórrer a qualsevol norma tributària, aplicada sobre els sectors més indefensos i sobre aquells que no tenen capacitat de pressió. S’ha de millorar la recaptació amb una política fiscal que “castigui” les rendes més altes i aplicar la progressivitat fiscal.

 Per tot això, EU exigeix la retirada d’aquest impost i el retorn a la situació anterior, la Comissió bilateral de Cooperació entre l’Administració General i el Govern balear no hauria de servir per fer un simple maquillatge, la injustícia de la norma exigeix lla seva anul·lació.

Share This