Si el Govern està preparant un recurs davant els tribunals és perquè pensa que seran autoritzades definitivament

 

Amb el tem de les prospeccions s’està marejant la ciutadania perquè no hi ha voluntat d’aturar-les. El PP fa discursos completament diferents en funció del lloc on facin les declaracions, mentre el PSOE es vol convertir en portaveu de l’oposició a unes prospeccions que ells varen autoritzar, però els tràmits continuen i l’empresa explotadora va consolidant drets.

 

EU afirma que no hi ha cap impossibilitat legal d’aturar les prospeccions ara mateix, amb un cost davant possibles indemnitzacions que seria ínfim, ja que no s’han començat els treballs. Però el PP de Balears, acceptant disciplinadament les ordres que li arriben de Madrid, permet que passi el temps i ho fia tot d’una declaració d’impacte ambiental que espera que sigui negativa i aturi el projecte sense haver de pagar cap tipus d’indemnitzacions.

 

Des d’EU no ho deuen tenir tant clar, si ja estan preparant un recurs jurídic contra l’autorització d’inici dels treballs que es pugui produir per una declaració ambiental favorable, com ha declarat el conseller Company. Per a EU aquesta és una actitud molt perillosa i poc raonable, ja que la via dels tribunals no garanteix que es desestimin el projecte autoritzat, seria costosa i, en tot cas, s’obtindria després d’anys, possiblement quan el mal ja estigués fet.

 

Balears diu NO maniEl conseller Company admet divergències al si del govern central i que juntament a la posició decididament favorable del ministre responsable del tema, José Manuel Soria, hi ha una posició no tant favorable per part del candidat europeu i anterior ministre de Medi Ambient, però no s’ha obtingut cap garantia per part d’aquest ministeri, ni s’ha plantejat l’exigència d’aturar el projecte a l’únic que pot fer-ho: el president Rajoy. Per la seva part, la candidata Estaràs “confia” en què Europa aturarà les prospeccions a pesar de que coneix perfectament que la decisió correspon al govern espanyol.

 

Confiar com a única solució en una declaració d’impacte ambiental negativa és d’una gran ingenuïtat, vist com s’estan tramitant les nombrosíssimes al·legacions i el tracte de favor que es dona a Cairn Energy. No és necessari ser endeví per imaginar-se que aquesta no aturarà el projecte sinó que simplement demanarà més documentació o més actuacions pal·liatives dels efectes contra el medi ambient. Si això passa, el projecte no s’atura i l’empresa podrà demanar majors indemnitzacions en el cas, poc provable, que en algun moment es prengui la decisió política d’aturar el projecte.

 En quin moment pensa actuar jurídicament el Govern balear si el govern central no atura el projecte? Per quin motiu no exigeix a Mariano Rajoy que denegui les prospeccions? Què faran si la declaració ambiental és positiva? Per a EU aquesta espera no té cap sentit, les prospeccions es poden aturar ara i el cost de fer-ho seria molt inferior al d’esperar una hipotètica sentència. No hi ha cap impediment jurídic, el que és necessari és una voluntat política clara, una voluntat que és ben evident que el PP no té.

Share This