Syriza, la formació germana d’EU fou la força més votada a la primera volta de les eleccions municipals

 

grosske el poder de la gentLa primera volta de les eleccions municipals a Grècia, tot i no deixar definit el resultat final en molts casos, que hauran de tenir una segona volta molt disputada, ha deixat molt clar dues coses: Syriza, una formació clarament d’esquerres, germana d’EU, ha continuat en el seu ascens electoral i s’ha situat com a primera força política en nombre de vots. Per altra part, els partits que formen l’actual govern de coalició entre conservadors i socialdemòcrates han rebut un important càstig electoral, la dretana Nova Democràcia ha perdut una part important del seu electorat i els socialdemòcrates del Pasok, que com molts partits germans de la resta d’Europa, ha renunciat als seus principis i ideologia i ha abraçat els dogmes neoliberals,  s’han situat en mínims històrics.

 

Per a Grosske, “aquests resultats poden resultar premonitoris del que pot passar a altres països com el nostre. La submissió als dictats de la Troika, duta a terme pel govern de coalició ha estès la misèria a capes molt amples de la població, ha disparat l’atur i ha desmantellat els serveis públics i la protecció social”. Davant aquesta situació, ha dit el candidat europeu d’EU, “el poble grec ha reaccionat i està cercant alternatives a la situació amb formacions polítiques diferents a les que han governat tradicionalment i han premiat la coherència i la capacitat de lluita de Syritza”.

 

La cohabitació entre forces conservadores i socialdemòcrates, la mateixa que propugna l’expresident Felipe González, ha fracassat estrepitosament a Grècia i l’electorat els ha girat l’esquena. Per a Grosske, la Troika a utilitzat Grècia com a banc de proves de la política d’austericidi que, en major o menor mesura castiga tots els paios de la UE, especialment els del Sud. “Grècia ha estat el país que en primer lloc i amb major virulència a patit les conseqüències de la política de la Troika, és lògic que també sigui el que primer reaccioni i faci fora els responsables del desastre”.

 

Les enquestes que es feren públiques ahir, indiquen que a les Balears també poden anar canviant les coses. Tot i que el PP, partit absolutament hegemònic fins ara a les Illes, es perfila com a partit guanyador, perd un percentatge molt important de vots, i el PSOE –incapaç de fer autocrítica de la seva gestió de la crisi- no remunta sinó que segueix perdent electorat. També entre nosaltres, l’augment de la intenció de vot d’EU és espectacular.

 “Les coses a Grècia, al nostre país i a Europa comencen a canviar. És hora de que la ciutadania es rebel·li contra les retallades i les injustícies  i orienti el seu vot cap a les opcions que s’han oposat decididament al neoliberalisme i propugnen el manteniment i les millores de les conquestes socials. Dins  del drama de les polítiques que s’han imposta als pobles europeus, comença a

Share This