Perquè hem de votar a les eleccions europees? Tothom hauria de valorar que votar és una conquesta democràtica de les classes populars. Ja els agradaria a molts que no hi hagués eleccions, és un dels pocs actes en el que té el mateix pes un aturat o un multimilionari. Els que tenen doblers van a votar tots i la majoria, és a dir molts treballadors, aturats, joves, estudiants… s’abstenen. Si la majoria de gent votés forces polítiques que es posicionen contra les retallades, començaria el final de la crisi, esperar solucionar les coses des de l’abstenció és com esperar que la realitat es modifiqui asseguts al sofà.

Avui a Brussel·les es decideixen al voltant del 75% de les coses que ens afecten directament en la vida diària, de fet els Ajuntaments i les Comunitats Autònomes ja estan intervinguts i fiscalitzats per l’Estat que a la vegada ho està per la UE, és a dir, és impossible modificar la política municipal i autonòmica sense modificar la política europea. Per açò és tan important votar dia 25 de maig.

Europa i la crisi econòmica espanyola. La crisi a Menorca i Espanya té característiques pròpies, però les decisions d’Europa ens estan afectant seriosament.  El criteri de la TROIKA (Banc Central Europeu, Fons Monetari Internacional i Comissió Europea) de fer pagar als països del sud, la factura dels bancs dels països del centre d’Europa i l’equivocat anàlisi de que s’ha d’aplicar polítiques d’austeritat ha enfonsat a Portugal, Irlanda, Grècia i Espanya, però també al conjunt dels treballadors europeus, engreixant a la banca, les entitats financeres, i les grans empreses, mentre les PIMES tenen cada cop més difícil sobreviure, entre impostos i la manca de finançament.

El Pacte d’Estabilitat i Creixement que limita l’endeutament dels Estats, l’article 104 del Tractat de Maastricht que prohibeix als Estats finançar el seu deute per vía de la banca pública (com sí fan, països com EEUU o el Japó), el Nou Tractat d’Estabilitat, Coordinació i Governança, aprovat en el 2010 o el Six-Pack, aprovat pel Parlament Europeu en el 2011 són entre altres, mesures que ens condicionen i castiguen i que han fet que per exemple, el PSOE i el PP, que no seran el mateix, però en matèria econòmica i europea actuen igual, canviaren en poques setmanes a esquenes de la població i sense pactar amb ningú, l’article 135 de la Constitució Espanyola, donant prioritat al deute per damunt de les persones, és a dir, per llei una família hauria de pagar primer l’hipoteca abans de donar de menjar als seus fills… aquest és el model Europeu que defensen el PP, el PSOE, però també partits nacionalistes com CiU i PNB o ultres com UPyD o regionalistes com Foro de Asturias o Unión del Pueblo Navarro…

 

el poder de la gent 400px

 

El deute no és legítim. No devem No paguem. En el 2000 el deute d’Espanya era del 59’4% del PIB, els pressupostos generals de l’Estat del 2014 feien una estimació que s’arribaria al 98’9%, i no s’atura de créixer, perquè? contràriament al que encara pensa una majoria de la gent i mantenen el PP i PSOE, així com els medis de comunicació, el deute no ve per una gran despesa del sector públic, el deute ve per la manca d’ingressos per la degradació econòmica constant, la rebaixa de quotes a la seguretat social i sobre tot perquè el deute privada dels bancs, l’han feta deute públic, és a dir estem pagant entre tots el deute dels bancs de la que no som responsables, i que és un deute que tenen amb bancs alemanys, francesos etc. Des de Esquerra Unida deim que si no devem no paguem, segons informes independents, només entre el 2008 i 2010 el deute il·legítim era ja d’uns 95.671 milions d’euros, és a dir deute que no es feia per despesa social o cobrir les obligacions de les administracions, sinó per pagar el deute dels bancs. Només en el 2014 el Govern necessitarà 243.800 milions d’euros per refinançar el deute i 36.590 milions per pagar els interessos. Aquest deute no es podrà pagar mai, menys encara amb més austeritat.

Hi ha alternatives, hi ha propostes.

1.     Auditar el deute públic. Hi ha països com Equador i Argentina que es van negar a pagar el deute il·legítim, va ser el primer pas per sortir de la crisis. IU va presentar una proposta d’auditar el deute públic, el març de 2013 PP, PSOE, CiU i UPyD van votar en contra de la proposta, no va ser aprovada.

2.     Derogar l’article 135 de la constitució. En varies ocasions, setembre 2011, 2012, 2013 i 2014 IU ha portat al congrés iniciatives que han estat rebutjades pel PPPSOE

3.     Crear polítiques actives d’ocupació S’ha d’estimular l’economia, el grup d’esquerra europea estalona la proposta sindical de dedicar un 2% del PIB a polítiques d’activació de l’economia per començar a desenvolupar l’economia

4.     Derogar la Reforma Laboral, directiva Bolkestein. Cada cop més tant amb les reformes laborals del PSOE 2010 i el PP 2012 els  treballadors estan més desprotegits, es romp la cohesió social i avui hi ha feines que no eviten la exclusió social. Quan els treballadors han tingut més drets i millors sous l’economia ha anat millor

5.     SMI Europeu, no permetre beneficis il·limitats. s’Ha de protegir amb la legislació Europea un SMI i limitar els beneficis. No pot ser que Coca-Cola amb  900 milions de beneficis foti al carrer a més de 1000 treballadors.

6.     Reforçar els drets dels treballadors. Un dels drets fonamentals, és la llibertat sindical i el dret a vaga, el PSOE primer i el PP segon, constantment estan limitant la capacitat de negociació col·lectiva dels sindicats i el dret de vaga o protesta (llei mordassa), s’han de recuperar les llibertats perdudes.

7.     Derogar les lleis i tractats europeus. S’Ha de canviar la legislació europea que no permet el finançament del deute per part de la banca pública, o la que imposa l’austeritat sense deixar marge als governs.

8.     Inversió en R+D+i. Els països que inverteixen en coneixement, recerca, innovació són els que tenen menys crisi i millor estan econòmicament. Hem de canviar el model productiu.

9.    Regions ultraperifèriques. Millorar la legislació europea per afavorir el desenvolupament d’aquestes regions i també dels arxipèlags. S’ha de solucionar el transport aeri ja.

10.Perseguir el frau i l’evasió de capitals als paradisos fiscals. Fins ara un dels principals problemes de l’economia és l’evasió constant a paradisos fiscals i el frau fiscal que van les grans empreses i la banca. S’ha de reformar la legislació i perseguir aquests delictes. Fa falta una reforma fiscal. Fa uns dies IU va presentar un escrit a la Fiscalia General de l’Estat perquè investigui a les empreses que envien part del seu capital als paradisos fiscals. S’ha de derogar les SICAV.

11.No al TLCT Des de EU ens oposem radicalment al Tractat de Lliure Comerç Transatlàntic amb els EEUU i Canadà que s’està negociant a esquenes de l’opinió pública i pot suposar  un desastre pels treballadors els petits empresaris, així com pel manteniment i conservació del medi ambient.

Aquestes són algunes de les mesures que proposa IU, no totes, és impossible en poc espai fer un repàs de tot, però el més important és que són possibles, realistes, i van en el sentit de pensar primer en les persones. Som conscients que no bastarà amb votar i que fa falta defensar aquestes mesures també al carrer, a les empreses, les escoles, els hospitals… en definitiva a cada racó de la societat a cada lloc on hi hagi gent.

Ara tu tries, democràcia o TROIKA, la gent té el poder de canviar les coses, només ens ho hem de creure. Dia 25 de maig ajuda a fer realitat el canvi i vota la candidatura d’Esquerra Unida.

Àrea d’Economia i Treball de Esquerra de Menorca

Share This