A pesar de les pantomimes de Bauzá, diputats i senadors donen suport al fracking i a l’extracció d’hidrocarburs pròximes als arxipèlags

 

fracking noQuan va veure que la marea que s’oposava a les prospeccions petrolíferes devora les nostres costes era imparable, Bauzá organitzà un circ propagandístic tractant de demostrar que ell era el més decidit opositor a aquestes prospeccions. En aquest sentit, va promoure una declaració institucional del Parlament Balear que després no ha tractat de que tengués un recorregut major i fos assumida pel govern central, i ha volgut vendre com un gran èxit la “indisciplina” de quatre senadors del PP de Balears, que votaren una sola de les proposicions que s’han debatut a les Corts espanyoles en relació a aquests projectes, però això no pot ocultar que de manera sistemàtica, el govern del PP i tots els diputats i senadors d’aquest partit (inclosos els de Balears) autoritzen i voten a favor de tot tipus de projectes que presenten les empreses energètiques, siguin quins siguin els seus efectes ambientals.

 

Aquesta mateixa setmana els parlamentaris del PP han tengut oportunitat de demostrar si realment estan preocupats pel medi ambient o, en canvi, es situen completament al servei dels interessos privats de les companyies explotadores dels combustibles fòssils (causants, en bona part, del canvi climàtic). L’actitud d’aquests parlamentaris no ha pogut resultar més decebedora: voten en contra de qualsevol proposta que vulgui posar límits a activitats molt perilloses i donen via lliure a aquests projectes, tal vegada per acontentar a aquells que fan suculents contractes als dirigents del PP (com als del PSOE) que abandonen la vida pública.

 

Aquest dimarts, el grup parlamentari de la Izquierda Plural va defensar la presa en consideració d’una molt documentada proposició de llei, que tractava d’impedir que a l’Estat espanyol es permetés la tècnica de fractura hidràulica amb injecció de grans quantitats d’aigua i d’additius químics. Aquesta tècnica, coneguda com a fracking, ja ha estat prohibida pels governs de molts països, així com per diversos governs regionals. Dels seus efectes nocius, a pesar del mur de silenci imposat per les grans corporacions i governs com l’espanyol, ja es coneixen importants conseqüències sobre el medi ambient, la salut de les persones o l’estabilitat dels terrenys en què s’aplica (s’han documentat nombrosos moviments sísmics) així com del risc de contaminació d’aqüífers, que és  molt elevat, a més de la quantitat ingent d’aigua que s’ha d’utilitzar, que és especialment greu en moments com l’actual d’una gran sequera.

 

EL govern de l’Estat i els grups parlamentaris del PP no volen que d’això ni tant sols se’n parli. Quan alguna comunitat autònoma tracta de regular o prohibir aquesta tècnica, interposen un recurs d’inconstitucionalitat paralitzant , quan es vol debatre un projecte de llei al Congrés, utilitzen la seva majoria absoluta (que, com és ben evident, no es correspon a l’actual  situació política) per impedir que ni tant sol es pugui debatre, no proposen modificar-la, enriquir-la o esmenar-la, simplement que no se’n parli més: no s’admet a tràmit i va a la paperera. Tot això amb la complicitat d’UPyD i CiU que s’abstingueren.

 

Avui en tingut una altra oportunitat de manifestar-se contra els riscos de les prospeccions marines per als arxipèlags, una proposició de Coalició Canària de suspendre els permisos d’investigació i explotació d’hidrocarburs en els fons marins pròxims a les costes, mentre no hi hagi acord amb les comunitats autònomes. Una proposició tant raonable com aquesta tampoc ha merescut el suport del PP, que tampoc accepta que els ciutadans de les Canàries es puguin pronunciar en referèndum sobre si volen prospeccions a les seves aigües.

 Per a EU la conclusió és clara, el PP actua completament al dictat de les grans empreses, a les que afavoreix de molt diverses maneres, i no té en compte per res l’opinió dels ciutadans afectats. A pesar dels gestos cara a la galeria de Bauzá i altres dirigents, segueixen donat passes per afavorir els projectes de les multinacionals energètiques, ho duen en el seu ADN. Per tant, si volem que no s’autoritzin aquells projectes que poden tenir conseqüències terribles per al medi ambient i per l’activitat econòmica, no hi ha altra opció que derrotar aquest partit a les urnes i fer-los fora del govern.

Share This