La renúncia del rei obre les portes a una consulta sobre el model d’Estat

 

flores republicanasEl rei Joan Carles ha anunciat la seva renuncia a la Corona i la seva abdicació en favor del seu fill Felipe. La mala salut i el descrèdit, guanyat a pols, de la monarquia sembla que ha estat la causa determinant d’aquesta situació.

 

Per a EU la situació de descrèdit i desafecció no es pot resoldre substituint un monarca per un altre, sinó donant la veu al poble. La monarquia, hereva de la dictadura franquista, no ha estat mai votada i es va incloure en el text constitucional com una imposició dels poders fàctics que dominaren la Transició espanyola. És hora ja que el poble tengui la possibilitat de pronunciar-se i de decidir si vol un règim republicà i democràtic o si vol continuar mantenint una institució opaca i arcaica que es perpetuï indefinidament de manera hereditària.

 

La crisi del Règim polític sorgit de la transició és total i és imprescindible encetar un procés constituent que doti al país d’institucions autènticament democràtiques. La crisi econòmica que s’ha descarregat sobre les esquenes de les capes populars i mitjanes, les desigualtats socials cada vegada més grans, el drama de l’atur que afecta a 6 milions de persones, la corrupció política i econòmica i la incapacitat dels partits que han governat des de la transició, fa imprescindible un canvio en profunditat en la vida pública, regenerant el sistema i establint mecanismes autènticament democràtics per afrontar els grans reptes en benefici de la majoria social.

 

Per a EU és imprescindible que aquesta regeneració comenci per l’elecció per vot directe dels ciutadanes de la màxima autoritat de l’Estat i continuï amb la democratització de tot l’entramat institucional retornant la veu , que ha estat segrestada per institucions polítiques i econòmiques alienes a la voluntat popular, al poble per a que pugui decidir sobre el model d’organització política de l’Estat.

 Per tot això, EU reclama la realització d’un plebiscit en el que els pobles de l’Estat espanyol puguin decidir entre Monarquia o República. La imposició d’un nou monarca i el manteniment de les mateixes institucions polítiques no servirà per redreçar la situació sinó que suposarà l’aprofundiment de la crisis econòmica política i socials en la que estam immersos.

Share This