Los-diputados-de-Izquierda-Plu 54402335673 53389389549 600 396La secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, juntament a altres veus del PSIB entre les quals es troben els màxims responsables insulars, s’ha mostrat partidària de celebrar un referèndum en el que la ciutadania pugui expressar-se sobre el model d’Estat i sobre si volen mantenir la Monarquia o si són partidaris d’una república democràtica, cosa que contrasta amb el que va decidir l’executiva del PSOE i amb les declaracions del que encara és el seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba.

 

EU celebra que hi hagi destacats dirigents del PSIB que s’apuntin a aquesta proposta que ve defensant EU i moltes altres organitzacions socials i polítiques i que és una demanda ciutadana cada vegada més extensa, com ho demostren les nombrosíssimes manifestacions que es celebraren d’una manera espontània quan es va conèixer l’abdicació del rei. Però entenem que un mínim de coherència política obliga als càrrecs institucionals del PSIB a votar en consonància amb les declaracions fetes pels seus dirigents. El que no s’entendria de cap de les maneres és que, al mateix temps que es fan declaracions de defensa de la República o en favor del Referèndum, els diputats del PSIB votessin amb el PP el manteniment de la monarquia i tots els tràmits successoris per apuntalar-la. Si des del partit de Francina Armengol es critica amb molta raó la incoherència i hipocresia dels diputats del PP, que voten diferent si es troben a Palma de com ho fan a Madrid en el tema de les prospeccions, ells no poden fer el mateix si no volen ser tant incoherents com el PP.

 

El Règim del 78 fa aigües per tots els costats, les terribles desigualtats socials, el drama imparable de l’atur, la corrupció galopant i la incapacitat del bipartidisme de donar solucions als problemes de la gent, ha provocat una enorme desafecció ciutadana cap aquest model polític i social sorgit de la Transició, un model esgotat que es vol perpetuar, com també es vol fer amb la monarquia hereva de Franco.

 

La ciutadania ja no accepta ser espectadora passiva de les decisions que prenen les elits polítiques, i volen participar activament en el disseny del seu futur, el representant del règim bipartidista cada vegada compten amb menys suports i la monarquia ja no té cap funció a complir. Si en el seu moment va sevir per a integrar els sectors del franquisme en una democràcia que no qüestionava cap dels seus privilegis, ara és del tot innecessària.

 Per tot això, EU emplaça als diputats del PSIB a votar en el Congrés en contra de la successió dinàstica i en favor d’una consulta popular, tal com ho farà el grup de la Izquierda Plural i altres formacions polítiques d’esquerra. Si no ho fan així, demostraran que comparteixen bàsicament el mateix model que el PP i que són tant incoherents i hipòcrites com ells.

Share This