menjador escolar 1706 1Segons denuncia la FAPA, s’han perdut entre un 30 i un 35% els usuaris dels menjadors escolars en un moment en que aquest servei és més necessari que mai. Segons la FAPA, això es deu  a la retallada de subvencions, al retard en el seu pagament, o a un sistema pervers que fa que les famílies hagin d’avançar les despeses a l’espera d’una subvenció incerta. En molts casos, aquestes famílies no tenen capacitat d’avançar la despesa, i això té com una lamentable conseqüència que hagin de retirar els seus fills del menjadors escolars.

 

Les ajudes de menjador del primer trimestre del curs 2013-2014 encara no s’han començat a pagar, i com a molt prompte es pagaran a final de mes, mentre que el segon trimestre no s’espera que es paguin fins a final d’any. Aquest sistema deixa en una situació insostenible a moltes famílies que es veuen impossibilitades d’avançar la despesa de menjador de manera contínua, però el sistema que aplica el Govern de cara a les subvencions encara té una altra condició perversa, ja que exigeix que s’hagi utilitzat aquest servei un mínim del 50% dels dies, amb la qual cosa aquelles famílies que tenen més dificultats econòmiques són les que es queden sense possibilitat de subvenció. Per si tot això fos poc, la reducció d’usuaris posa en perill la viabilitat d’alguns menjadors escolars, que es podrien veure obligats a tancar portes i deixar sense servei al conjunt de l’alumnat dels centres.

 

Per tot això, EU compateix la reivindicació de la FAPA en el sentit de garantir que les ajudes arribin prèviament a haver de fer la despesa, establint els controls que calguin, per tal d’assegurar el manteniment del servei de menjador escolar i que els alumnes que més ho necessitin no es quedin sense servei. Al mateix temps, reclamam que no es produeixin més retallades (per aquest curs s’ha pressupostat un 20% menys que per cursos anterior i és molt previsible que no s’acabi gastant tot per les dificultats d’acomplir els requisits abusiu que s’imposen per accedir a elles).

 

Si en el cas dels menjadors escolars i ha retallades i retards injustificables, en les ajudes pel transport i pels llibres de text, la incertesa és encara major i no es sap si al final hi haurà algun tipus d’ajuda.

 

Per a EU aquesta situació no té cap tipus de justificació, tant pel caràcter antisocial de les retallades i l’eliminació d’ajudes i serveis, com per la mateixa situació econòmica de la Conselleria i dels comptes de la Comunitat. La Conselleria es va estalviar uns 5 milions d’euros de les retribucions dels professors que feren vaga, que haurien d’haver anat a la millora de l’ensenyament públic, però s’han desviat a reduir dèficit i a pagar deute bancari. La quantitat estalviada és molt superior a la que seria necessària per a dotar en condicions les beques de menjador, de transport i de llibres de text, però aquest govern és insensible a les demandes socials i té com únic objectiu  de política econòmica la reducció del dèficit (de la que presumeixen) i la destinació de recursos al pagament del deute, abans que atendre les necessitats de la gent que ho està passant malament. Per tot això, exigim al president Bauzá que en comptes de destinar el superàvit de la Comunitat a retornar deute, subvencioni correctament el servei de menjadors escolars.

 

Share This