La celebració de la prova va posar en perill la vida de molts participants

A més dels organitzadors, han fallat les autoritats responsables


Sa Dragonera
Afortunadament els serveis d’emergència funcionaren, i al final no es va produir cap desgràcia personal irreparable, però el que va passar a la Volta en Piragua a sa Dragonera és d’una gran irresponsabilitat que no es pot repetir. Els organitzadors no haurien d’haver donat la sortida a la prova amb els anuncis dels serveis meteorològics, que havien advertit amb antelació de la previsió de tempesta. Però si no ho feien els organitzadors per pròpia iniciativa, les autoritats l’haurien d’haver impedit. Ni l’ajuntament ni les institucions esportives ni les autoritats governatives varen estar a l’altura de les circumstàncies i varen impedir el despropòsit.

Que el mal temps s’avançàs unes hores en relació a les prediccions no és una excusa, ja que si es preveu que al migdia hi hagi tempesta i mala mar, el que s’ha de fer és suspendre les proves programades, molt més si –com en aquest cas- hi participen un gran nombre de menors.

De la magnitud del desastre organitzatiu ens dóna una idea el fet que s’haguessin de rescatar un centenar de participants i que es perdessin o s’enfonsassin les canoes. Els equips de salvament aconseguiren salvar tots els participants, però l’angoixa, el pànic i les hipotèrmies que patiren no les oblidaran fàcilment.

EU vol agrair l’abnegació i l’eficàcia de tots els que participaren en el salvament, que evitaren desgràcies irreversibles, però pensam que els equips de salvament estan previstos per acudir allà on es produeixin situacions imprevisibles i inevitables, que no és aquest cas. Si la prova s’hagués suspès, a la vista que podia ser perillosa, ni els participants haurien estat en perill, ni hauria fet falta mobilitzar tots els recursos per atendre el resultat d’allò que va ser una gran negligència.

Esperam que aquest fet serveixi per prendre consciència de què no és possible ignorar els perill de la mar en dies meteorològicament complicats, i que mai més es posi en perill tantes persones. És molt més sensat actuar amb precaució i suspendre abans que obstinar-se a celebrar una prova programada, sense fer cas dels avisos de mal temps. Per a EU és imprescindible que els organitzadors i els que autoritzaren la prova demanin disculpes i es facin responsables dels d’anys causats. Entenem que aquestes persones han quedat inhabilitades per a organitzar aquest tipus d’esdeveniments.

Per altra part, les autoritats amb responsabilitat amb aquest tipus d’esdeveniments (ja sigui autoritzant-los, controlant el seu desenvolupament o advertint de les situacions de risc) han de donar explicacions, han de prendre les mesures necessàries per tal d’evitar que aquests fets es produeixin i han de depurar les responsabilitats d’aquelles persones que tengueren una actuació negligent.

Share This