cerificat de residentD’entre les mesures que ha pres el govern de Mariano Rajoy que compliquen la vida dels ciutadans i afegeixen molèsties i problemes innecessaris, destaca el retorn al sistema quasi prehistòric de presentar el certificat municipal de resident, per a poder gaudir dels descomptes que ens corresponen a l’hora de viatjar entre illes o d’anar a la Península. Convé tenir present que aquest descompte no és una subvenció generosa que es fa als ciutadans de les Balears, sinó una compensació molt escassa als problemes que genera la insularitat, que ens obliga a agafar avions o vaixells amb una freqüència molt superior als que viuen en territori continental.

A les Balears no disposam d’infraestructures com les del AVE que permeten comunicacions ràpides i segures, a l’hora que caríssimes, però les subvencionam amb els nostres imposts. Per tant, el descompte de resident està completament justificat i encara resulta insuficient, com es pot comprovar sempre que s’ha de comprar un bitllet sense antelació.

Però el govern Rajoy va decidir que no havíem de tenir les coses fàcils i va obligar a retornar al passat, obligant-nos a tornar a treure el justificant municipal, que no té cap garantia superior a la presentació del DNI que havia estat acreditació suficient abans de Rajoy. Per a justificar el que és injustificable varen recórrer a la mentida, afirmant que hi havia un frau, que mai varen demostrar, posant al conjunt de ciutadans de les Illes Balears com a sospitosos.

És cert que s’han habilitat sistemes per acreditar la residència sense recorre al certificat municipal, però no és menys cert que aquests sistemes fallen molt sovent i que no totes les companyies l’apliquen de la mateixa manera. La situació és kafkiana i els passatgers estam sotmesos a una espècia de ruleta russa que, si ens toca, ens pot deixar a terra o ens pot obligar a comprar un altre bitllet, per la qual cosa les mateixes agències de viatges aconsellen anar sempre amb un certificat municipal de resident actualitzat.

Per tot això, EU exigeix la retirada de l’obligatorietat de portar el certificat de resident per a viatjar, retornant al sistema d’identificar-se amb el DNI. No ens valen les afirmacions de què en un futur pròxim els sistemes automatitzats ja detectaran si som residents amb dret a descompte, perquè aquests sistemes fallen amb molta freqüència i perquè la norma és absurda i innecessària: la presentació del certificat no té cap garantia superior a la del DNI, ni ha servit per combatre un frau que sembla que només ha existit en la imaginació dels governants del PP.

Share This