La despesa familiar s’ha reduït en un 19% a les Balears

No és un invent de l’oposició, les dades oficials de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), des de l’inici de la crisi econòmica, la despesa familiar s’ha reduït en un 18,8% i s’ha produït al llarg de tots aquests anys, inclòs 2013. És la demostració clara que la suposada recuperació econòmica no arriba a les famílies i es queda en unes poques mans, com les d’aquells privilegiats que pot fer adquisicions sumptuoses (la venda d’articles de luxe no para de créixer).

Resulta molt clarificador veure com es distribueix aquesta reducció de la despesa i com, a pesar de la crisi, els ciutadans de Balears s’han vist obligats a gastar més als apartats d’hipoteques, llum i aigua, que han augmentat un 11%. És a dir, mentre es redueixen els ingressos augmenten les despeses imprescindibles, que segueixen encarint-se. Com també s’han vist obligats a gastar més en qüestions bàsiques com són la salut i l’educació, en les que les retallades, el repagament o la supressió de beques i ajudes diverses han obligat a destinar una part més important dels ingressos familiars a sufragar-los.

Les dades de l’INE reflecteixen clarament la situació i la responsabilitat de la major part dels ciutadans que han fet esforços per a poder cobrir les necessitats essencials a canvi de renunciar a tot el que és prescindible, cosa que demostra que no vivien per damunt de les seves possibilitats i que, molt majoritàriament, feien un ús responsable dels seus ingressos. Les retallades en despesa s’han produït bàsicament en viatges (més del 35%), consum en establiments d’hostaleria, en roba o en alimentació (la davallada de més d’un 15% indica que en alguns casos s’han hagut de comprar productes més barats, en altres ha suposat una alimentació insuficient). També s’ha vist perjudicat l’equipament de la llar, manteniment dels edificis i equipament de mobiliari i electrodomèstics. En conjunt aquestes xifres demostren una pèrdua de qualitat de vida molt important de les famílies de Balears.

Des del PP, des de la UE i des de la Troika no volen veure aquesta realitat i, al mateix temps que alaben una reactivació econòmica que no arriba als ciutadans, segueixen insistint en la necessitat de més “reformes” que redueixin els salaris i la capacitat econòmica de les capes mitjanes. Encara volen aprofundir més en unes polítiques que han estès la misèria al mateix temps que augmentaven els guanys d’un grupet de privilegiats desaprensiu als que mai ha afectat la crisi, sinó que l’han aprofitat per augmentar els seus privilegis.

Share This