EU lamenta que no s’hagi presentat recurs d’inconstitucionalitat contra les normes il·legals del Govern balear

Es Guix
A pesar de la contundència de la sentència dictada pel TSJIB, per unanimitat dels seus 5 membres, l’actual alcalde d’Escorca, Antoni Solivella (PP), amenaça de recórrer-la davant el Tribunal Suprem. Resulta patètica l’obstinació dels dirigents del PP per afavorir la construcció d’una gran urbanització a la zona d’es Guix, a pesar de l’impacte que produiria sobre uns indrets de la Serra de Tramuntana, que gaudeix del major grau de protecció. L’actual alcalde segueix les passes de l’anterior, el vicepresident del Govern i fidel escuder de Bauzá, Antonio Gómez.

La sentència deixa molt clar que el planejament municipal d’Escorca, que declaraven urbans els terrenys d’es Guix, era completament il·legal, com també ho foren les llicències concedides amb anterioritat sense cap suport jurídic. També declara que la desclassificació feta per part del govern progressista del Consell de Mallorca era legal, raonable i conforme a les seves competències en ordenació del territori.

Però el TSJIB va més lluny i declara que són nul·les, per anticonstitucionals, totes les normes i lleis del Govern balear que promouen l’urbanisme a la carta i la legalització de les urbanitzacions il·legals. Aquest fet hauria de fer reflexionar el PP i corregir les seves actuacions, però sembla que no pensen fer-ho i s’obstinen en el manteniment de la mateixa política depredadora, corrupta i il·legal que han mantingut fins ara.

EU exigeix al batle d’Escorca l’acatament i compliment de la sentència, renunciant a la presentació de nous recursos. Les arques municipals no s’han d’emprar per a dilatar indefinidament els processos judicials, ni per afavorir interessos particular especulatius. Abans que plantejar-se la despesa pública d’un nou procediment judicial, el que haurien de fer és aportar de la seva butxaca el que ha costat el recurs davant el TSJIB, que no s’hauria d’haver presentat mai.

EU valora molt positivament la mobilització popular en defensa d’es Guix, que va obtenir la desclassificació d’aquest indret per part del Consell de Mallorca, al mateix temps que rebutja l’urbanisme a la carta, la destrucció d’indrets molt valuosos o la legislació anticonstitucional per a protegir els infractors urbanístics.

EU recorda que l’anomenada “llei Company”, que el Tribunal Superior afirma que és anticonstitucional, ja va rebre els retrets del govern central pel mateix tema, però no va ser modificada. A pesar d’això, aquesta llei es segueix aplicant perquè no es va recórrer davant el Tribunal Constitucional, per part d’aquells grups que tenien la possibilitat de fer-ho (fan falta 50 diputats del Congrés per presentar un recurs d’inconstitucionalitat). Si EU hagués tengut diputats suficients, no hauria dubtat en presentar el recurs.

Ara només queda la possibilitat que els actes administratius que es dictin en aplicació de la llei siguin recorreguts o que els jutges plantegin la qüestió d’inconstitucionalitat, ja que no sembla que el PP tengui la més mínima intenció de corregir-la. En qualsevol cas, EU afirma que si els seus vots són decisius per a una nova majoria parlamentària, exigirà la derogació de la “llei Company” i de totes aquelles que s’hagin fet per a establir amnisties urbanístiques o responguin a l’urbanisme a la carta.

Share This