L’extraordinari abús de decrets llei xoca amb els principis democràtics i constitucionals

TSJIBEl TSJIB ha plantejat una qüestió d’inconstitucionalitat en el cas d’un dels múltiples decrets llei aprovats pel Govern de Bauzá. Aquesta forma de governar és absolutament antidemocràtica i demostra el menyspreu de Bauzá a les normes constitucionals, el seu autoritarisme i la fòbia que li té al Parlament. No és concebible en una societat moderna i democràtica aquesta forma de governar que evita la tramitació ordinària de les lleis, el seu debat de manera reglada i la possibilitat de presentar i debatre esmenes dels grups de l’oposició. La demostració clara de l’abús d’una figura jurídica contemplada per a moments excepcionals i per a qüestions d’una urgència extraordinària la tenim en el fet que aquesta legislatura s’han aprovat més decrets llei que lleis ordinàries.

EU celebra la decisió i valentia del funcionari afectat en els seus drets pel Decret Llei 5/2012, que l’ha portat als tribunals, al mateix temps que el partit polític que té la possibilita de presentar recursos d’inconstitucionalitat, per comptar amb 50 o més diputats al Congrés, hagin renunciat a presentar-los i, per això, han permès que es venguin aplicant normes anticonstitucionals que s’han adoptat per a restringir de manera sistemàtica drets i llibertats dels ciutadans.

A EU no li queda cap dubte que la forma de governar de Bauzá ha estat sistemàticament contra la Constitució perquè el recurs al decret llei ha estat sistemàtic i no excepcional i s’ha utilitzat per a qüestions que no tenien una urgència que impedís la seva tramitació ordinària.

Esperem que aquest segons avís que fa en una setmana el TSJIB al Govern balear serveixi per fer-lo reflexionar i deixi d’utilitzar formes de govern antidemocràtiques. Al mateix temps animam a totes aquelles persones que hagin vist vulnerats els seus drets a què recorrin als tribunals, i al partit que té diputats suficients per fer-ho que plantegi recursos d’inconstitucionalitat si no vol que la ciutadania el consideri còmplice d’una situació d’abusos i retallades i els identifiqui com a membres d’un sistema bipartidista que ens ha portat a l’actual situació.

Share This