No podem confiar ni en una declaració ambiental negativa ni en un recurs judicial: és necessari revocar el permís

balears diu noEl Tribunal Suprem ha rebutjat els 7 recursos (entre ells el d’IU Canàries) presentats contra el decret del govern central, que autoritzava 9 zones de prospeccions petrolieres pròximes a les costes de l’Arxipèlag. D’aquesta manera, es dóna via lliure a la primera fase de les prospeccions, tot i la gran oposició popular i institucional que ha provocat aquest projecte.

La situació de les prospeccions a Canàries ens dóna una idea del que pot passar a les Illes Balears, si la pressió popular no aconsegueix que es revoquin les autoritzacions de sondejos abans que els promotors, Cairn Energy, consolidin més drets. Al mateix temps desmunta l’estratègia de Bauzá i del PP balear, que fan tot el possible per quedar bé davant l’oposició pública de les Illes, sense confrontar-se amb el PP estatal, afirmant que una declaració ambiental negativa aturarà les prospeccions a les nostres costes i que si no és així, ho farà el recurs judicial del Govern balear.

Els efectes ambientals dels projectes de prospeccions de Canàries i els de les Balears són els mateixos i, per desgràcia, sembla que les possibilitats d’aturar-los amb recursos judicials, són idèntiques: és a dir nul·les. Per tant, el que es necessita és la voluntat política d’aturar-los. Si aquesta voluntat existís, un acord de revocació per part del Consell de Ministres, serviria per aturar definitivament el projecte, amb un cost econòmic molt reduït.

Bauzá ja no pot seguir enganyant la ciutadania de les Illes, si vol fer alguna cosa que de veritat pugui aturar les prospeccions, la resposta és a La Moncloa. Ja no val “fer-li saber” al ministre que no s’està a favor de les prospeccions, ni anunciar que algun dia la vicepresidenta es dignarà a escoltar la posició de Bauzá en el seu despatx, del que es tracta és de convèncer a Mariano Rajoy de què ha de revocar els permisos.

Si Bauzá no aconsegueix que el president del govern de l’Estat revoqui l’autorització, de res serviran les declaracions grandiloqüents i el projecte seguirà consolidant etapes en una situació política cada vegada més favorable, si s’arriba a aprovar-se el Tractat de Lliure Comerç entre la UE i els EEUU. Cada dia que passa es va complicant la situació per al nostre medi ambient i és més favorable per a les empreses petrolieres.

Les mobilitzacions han de continuar, s’han de seguir presentant al·legacions i mostres d’oposició, es pot intentar, com últim recurs, acudir a la UE o als tribunals, però el que importa és una decisió política d’aturar les prospeccions, si el PP continua obstinadament afavorint les empreses energètiques (que solen col·locar els seus dirigents quan acaben el mandat), és necessari que mitjançant el vot, els ciutadans facin fora el PP d’aquelles institucions que tenen la possibilitat d’autoritzar o denegar les prospeccions.

Share This