“Balconing”, sobredosis i ara “party boats causen la mort de turistes joves

pary boatAlguna cosa no funciona en el nostre model turístic si any rere any veiem com moren visitants com a conseqüència d’activitats programades o vinculades al model turístic imperant. Algunes d’aquestes morts són difícilment evitables si es produeixen a la mar per ofegament, ja sigui per imprudència o per alguna malaltia cardíaca, tot i que es podrien millorar els serveis de salvament.

Però algunes morts són causades directament pel tipus d’oferta turística que tenim i patim i per la manca de mesures de seguretat de les empreses legals o clandestines que fan negoci amb els turistes. El turisme de borratxera, àmpliament estès i promocionat, té molt a veure amb accidents de trànsit i amb la perillosíssima pràctica del “balconing” que causa la mort de turistes joves cada any. Les activitats vinculades a la marxa nocturna i els after hours, també provoquen morts per sobredosis de substàncies il·legals, íntimament lligades a aquestes activitats que es celebren a discoteques i similars.

Una nova activitat d’un risc elevat, que s’ha posat de moda els últims anys, és la denominada “party boat”, que té tots els ingredients per a provocar accidents mortals, com el que es va produir ahir a Eivissa, que ja és el segon que es coneix. Una activitat que es desenvolupa a la mar, en una mena de discoteca flotant, amb barra lliure d’alcohol i amb forta presència de drogues il·legals, sense les més mínimes mesures de seguretat, és lògic que produeixi aquests resultats.

Aquesta activitat és practicada des de la més absoluta impunitat per part d’empresaris pirates sense escrúpols, sense que hi hagi cap control per part de les administracions, que es passen la pilota de l’una a l’altra i al·leguen un inexistent buit legal per a permetre aquestes pràctiques, que no només posen en perill la vida de les persones que hi participen, sinó que causen molèsties insuportables amb la seva música ensordidora per allí on passen i que produeixen un efecte semblant al pas de les hosts d’Atila allà on desembarquen.

Ja fa anys que les autoritats haurien d’haver reaccionat, sancionant amb dures aquestes pràctiques i immobilitzant aquells vaixells que facin activitats il·legals, però les han permès amb una passivitat absoluta, al·legant manca de legislació i de competències. Aquestes mancances legislatives, en la pràctica, han estat desmentides pels responsables dels governs centrals i autonòmics, com ho demostra la compareixença conjunta de la Delegada del Gobierno i del conseller de Turisme, anunciant que “ a partir d’ara” (a la fi!) s’establirien controls sobre aquesta activitat, però els fets demostren que la situació segueix exactament com els anys anteriors.

EU creu necessari obrir un debat en profunditat sobre el model turístic que estam implantant i sobre si, per tal d’omplir les butxaques d’alguns, qualsevol pràctica s’ha d’admetre i podem posar en risc la vida dels turistes i impedir la tranquil·litat dels residents. En qualsevol cas, exigim que les autoritats administratives i policials impedeixin la celebració d’activitats il·legals, que han de ser perseguides i sancionades, fins i tot per la via penal.

Share This