Quan es posin en marxa les reduccions de llis i plantilles de l’estiu, la situació serà caòtica.

Saturació urgènciesTot i que no ha començat el que eufemísticament anomenen “optimització de recursos”, o sigui reducció de personal, quiròfans i llits, les urgències de Son Espases ja estan col·lapsades la major part del temps. Aquests episodis es repeteixen periòdicament per manca de planificació i de recursos, si a l’hivern no es preveuen els augments d’ingressos per afeccions pròpies de l’estació, a l’estiu tampoc es té en compte que l’extraordinari augment de la població fa que també augmenti el nombre de les persones que s’han d’atendre pel servei d’urgències, que en molts casos necessitaran hospitalització en llits de planta. Pel que es veu, Son Espases no està en condicions d’atendre l’augment de la demanda sanitària que ja s’ha començat a notar, el que pot passar quan ens trobem al centre de la temporada i ja s’hagi reduït el personal i els mitjans, la situació pot ser catastròfica.

Segons conten els treballadors del servei d’urgències, que ja han enviat un escrit de queixa al gerent de l’hospital, els últims dies hi ha hagut una gran acumulació de pacients que ja havien estat diagnosticats i que, això no obstant, continuaven “aparcats” en lliteres de l’àrea d’urgències per manca de llits lliures a l’àrea d’hospitalització. Segons aquests treballadors s’han arribat a comptabilitzar 45 pacients en aquesta situació, quan està previst que el temps màxim de permanència a la zona habilitada del servei sigui de 6 hores, la mitjana es situa en les 24 i es supera en alguns casos.

La saturació de les urgències incideix en la qualitat de l’atenció als pacients, en la seva intimitat i en la relació amb la seva família. Al mateix suposa unes molt males condicions de feina dels professionals que es veuen sotmesos a un estrès considerable.

Aquesta lamentable situació demostra com és d’irresponsable la decisió de reduccions i retallades previstes pels mesos centrals de l’estiu. Per això tornam a insistir en el fet que l’Ib-Salut ha de rectificar i ha de mantenir operatius tots els serveis i els mitjans, per garantir l’assistència sanitària que es mereixen els ciutadans de les Illes i els nostres visitants.

Per a EU, la degradació de la sanitat i les retallades són la conseqüència de la política d’un Govern que no creu en la sanitat pública i que no li dóna la importància cabdal que té pels ciutadans. Només així s’entén que aquesta legislatura hi hagi hagut 3 consellers diferents, que l’equip directiu de la conselleria sigui completament inestable i que les dimissions siguin contínues, o que el servei d’urgències de Son Espases ja vagi pel quart responsable.

Share This