Les insuportables llistes d’espera són conseqüència d’aquesta reducció.

quirofans-El sindicat Satse ha donat a conèixer una informació de caràcter oficial, extreta del registre central de persona de les administracions públiques, del Ministeri d’Hisenda, segons la qual en dos anys, de l’1 de gener de 2012 a l’1 de gener de 2014, la plantilla del personal sanitari s’ha reduït en 615 treballadors (un 4,72%) al sistema públic balear.

Veien aquestes dades, s’entén perfectament que les llistes d’espera no deixin de créixer i que hi hagi un nombre tant elevat de persones pendents de consultes especialitzades, proves clíniques o intervencions quirúrgiques. També s’entén que periòdicament es col·lapsin els serveis d’urgències hospitalàries o que els malalts quedin “aparcats” en passadissos per manca de llits disponibles.

És previsible que la situació empitjori els mesos d’estiu pel tancament de serveis (quiròfans i llits d’hospitalització) i per l’agreujament de la manca de professionals sanitaris. La decisió de tancar quiròfans al conjunt d’hospitals del sistema públic farà que segueixi augmentant la llista d’espera quirúrgica i les malalties d’aquelles persones que veuen ajornades les seves intervencions.

La reducció d’aquest 4,72% de la plantilla de personal sanitari és la que s’ha pogut quantificar, però no és en absolut l’única, ja que també hi ha una reducció molt important de contractació de personal eventual per a cobrir baixes per infermetat o per vacances. Això serà especialment greu els mesos centrals de la temporada, en la que sembla que també l’Ib-Salut es declara de vacacions i redueix al mínim l’activitat sanitària no urgent.

EU reitera que aquesta és una actuació irresponsable per part de la Conselleria, que posa en un gran risc la salut i la vida de les persones necessitades d’atenció sanitària, per a nosaltres no és acceptable una política de retallades com la que s’està practicant, ni que es vulgui estalviar en un servei tan essencial com aquest. Els ciutadans de les Illes Balears tenen dret a rebre una assistència sanitària de qualitat en un temps raonable, però les mesures que adopta la Conselleria de Salut fa que cada vegada estiguem més lluny d’aquest objectiu i que les esperes interminables, la manca d’atenció especialitzada o les males condicions d’ingrés i d’estades hospitalàries, siguin la norma i no una excepció.

Share This