A partir d’ara haurà de complir la pena de presó com els altres condemnats.

Matas a presóEl Consell de Ministres ha denegat l’indult que havia sol·licitat l’expresident Jaume Matas, amb la intenció d’eludir el seu ingrés a presó ordenat per l’Audiència Nacional.

Per a EU és una bona notícia que no es concedeixin nous indults a polítics corruptes. Anteriorment aquesta pràctica havia produït resultats escandalosos, ja que des del govern s’indultaren altres polítics condemnats per corrupció, encara que hi hagués informes en contra del tribunal sentenciador i de la fiscalia.

EU entén que la possibilitat governativa d’indultar segons el seu propi criteri o segons la seva conveniència política, és una reminiscència medieval que hauria de desaparèixer. Únicament pot tenir sentit quan pel temps transcorregut o pel penediment i la reinserció de la persona condemnada, la pena de presó ja no tengui sentit, però fins ara era un mecanisme pel qual polítics, banquers o persones poderoses evitaven l’ingrés a presó a pesar que la sentència dels tribunals així ho ordenàs.

La sentència del Tribunal Suprem va reduir molt considerablement la que havia dictat el tribunal en primera instància, deixant-la en només 9 mesos de presó, cosa que hauria pogut evitar temporalment el seu empresonament. Tot i això, l’Audiència va considerar de manera molt encertada, al nostre parer, que els delictes comesos per la persona que era la màxima autoritat de les Illes Balears, tenien una especial gravetat per aquest fet, i que no era mereixedor del privilegi que es pot concedir als condemnats a penes de menys de 2 anys.

EU vol recordar que queden molts casos que encara no s’han jutjat en els que l’expresident està imputat que, previsiblement comportaran noves condemnes. Fins ara, Jaume Matas ha gaudit d’un tractament més favorable que altres polítics corruptes de Balears que tenen condemnes més dures. Recordem que el quadrienni negre de la corrupció (2003-2007) va ser possible per la connivència dels màxims responsables del Govern i del Consell de Mallorca. Fins ara, tret del cas de Josep Juan Cardona, els polítics d’UM del Consell de Mallorca han tengut un tractament penal molt més dur que els membres del PP del Govern, tot i que la gran corrupció generalitzada d’aquests anys mai hauria estat possible sense la tolerància i/o la participació directa del que era la màxima autoritat autonòmica.

Share This