Montoro i BuzáEl govern central retira a les Balears 14 milions d’euros de finançament en la liquidació dels comptes de 2012. Aquests 14 milions se sumen als 48 que es varen perdre en la liquidació anterior. El conseller d’Hisenda, José Vicente Marí, ha hagut de reconèixer que això altera la seva planificació econòmica i que serà un colp important per a les finances de la Comunitat.

L’actual sistema de finançament autonòmic, tot i que va suposar una millora en relació a la situació anterior, no cobreix les necessitats de l’administració autonòmica i és imprevisible en relació a les quantitats reals que arribaran per part de l’Estat, obligant a fer reduccions pressupostàries quan es produeixen les liquidacions. Això no obstant, la capacitat del Govern balear a l’hora d’exigir un nou model de finançament, ha estat absoluta i les declaracions grandiloqüents del president Bauzá no han aconseguit que el ministre Montoro es mogués un mil·límetre de les seves posicions. Fins i tot, Mariano Rajoy ja li ha dit que per ara no hi haurà modificació del sistema de finançament, tot i que l’actual està caducat i era una obligació legal la seva reforma.

Però els problemes financers de les Balears no es circumscriuen a les quantitats que es transfereixen dees de l’Estat a la Comunitat, sinó que es complementen de manera molt negativa amb la manca quasi absoluta d’inversió pública estatal reflectida als Pressuposts Generals de l’Estat. Des que governa Rajoy a Madrid i Bauzá a Balears, les partides destinades a les nostres illes s’han reduït contínuament, arribant a extrems ridículs en els pressuposts actual.

És evident que el president Bauzá no té capacitat ni voluntat de negociar amb la duresa suficient per a obtenir el finançament que ens correspon. A aquesta incapacitat s’ha de sumar la dels parlamentaris estatals del PP, que donen el seu vot a uns pressuposts completament discriminatoris, sense plantejar esmenes ni reivindicar una major inversió, encara que volgueren emmascarar aquesta incompetència amb la inclusió d’una esmena fantasmagòrica que no incorporava cap partida i que segons deien i ahir mateix reiterava el conseller Company, suposarien 74 milions d’euros per a depuradores i dessaladores. En realitat, cap d’aquests milions han aparegut, ni s’ha fet cap inversió, ni tampoc se l’espera. Com és normal, aquelles suposades inversions que no compten amb la partida pressupostària corresponent, no existeixen.

Bauzá i el conjunt del PP de les Balears, per la seva incompetència, són els principals culpables d’un finançament molt deficient de la Comunitat Autònoma, cosa que en un moment com l’actual, en què hi ha tantes necessitats socials és una gran irresponsabilitat.

Share This