– És una de les conclusions de la jornada sobre política municipal organitzada per EU, amb la participació de Manuel Fuentes.

Política municipalAmb la presència de Manuel Fuentes, exalcalde de Seseña i responsable federal de Política Municipal d’IU, i amb l’assistència de representants de 15 assemblees locals i 5 àrees d’elaboració col·lectiva, ahir celebràrem una jornada de debat sobre política municipal al Casal ses Veles, de Palma.

Manuel Fuentes va explicar els efectes profundament negatius i antidemocràtics de les reformes de l’administració local impulsades pel PP. Dins la seva lògica centralista i privatitzadora, el PP treu competències als ajuntaments, posant en greu perill el manteniment de les polítiques socials que aquests ha dut a terme històricament. El seu objectiu és menys democràcia, menys participació social, menys serveis socials i la cessió a les empreses privades de funcions i competències que fins ara s’han gestionat des del sector públic.

També es va analitzar ‘última “ocurrència” de Rajoy de legislar a favor de què es nomeni alcalde directament al candidat de la llista més votada, sigui quin sigui el seu percentatge de vots i sigui quin sigui el nombre de candidatures que hagi obtingut representació a l’ajuntament. Es tracta d’un frau electoral, d’una maniobra més destinada a mantenir el poder del PP encara que perdi una gran quantitat de vots, com està previst que passi. Va amb la mateixa línia que el “pucherazo” de Cospedal per tal d’assegurar-se una assemblea legislativa bipartidista, o l’intent de Bauzá de reduir encara més la proporcionalitat al Parlament balear.

Està molt clar que el PP no vol respectar la voluntat dels electors i vol imposar els seus candidats encara que es trobin molt lluny de tenir la majoria i encara que sigui incapaç de pactar un programa de govern amb altres partits. Aquest sistema, a més del seu caràcter caciquil i antidemocràtic, podria fer ingovernables les corporacions municipals que tenguessin un batle enfrontat a la majoria dels regidors. Els membres d’EU manifestaren la seva voluntat de lluitar contra aquestes mesures reaccionàries i a treballar en un sentit completament contrari: afavorint la democràcia, la participació ciutadana i el caràcter públic dels serveis.

Així mateix, per part de tots els assistents, es va manifestar la voluntat de promoure candidatures alternatives als seus municipis, candidatures d’un abast molt ample que inclogui tots aquells sectors que ha estat damnificats i que han lluitat contra les retallades, les polítiques antisocials o la deriva autoritària i antidemocràtica.

Per últim, es va analitzar la situació esperpèntica que es viu a l’ajuntament d’Eivissa, allà on el PP ha perdut 4 dels 10 regidors que va obtenir i ha fet dimitir 2 alcaldesses i 4 regidors més. Es va valorar que el PP no està legitimat per mantenir l’alcaldia, però que tampoc es pot desentendre de la situació que ells han creat i transferir la responsabilitat de reconduir la situació als grups d’oposició. Per a EU, s’hauria de negociar entre tots els partits amb representació al consistori un acord que asseguri la gestió ordinària fins a les eleccions. Si això no fos possible, l’única solució seria la dissolució del consistori i el nomenament d’una gestora.

Share This