El FortunaLa fundació turística Fundatur, presidida per Carmen Matutes, que es va apropiar del mega iot Fortuna, en el que Joan Carles I feia les seues travessies per aigües de les Balears, ha adjudicat aquest vaixell a Baleària, una naviliera en la qual el seu pare, Abel Matutes, té el 42,5% de les accions. Aprofitant el període de rebaixes, aquesta adjudicació a preu de saldo s’ha fet per 2,2 milions d’euros, a pesar que el seu cost va ser superior als 18 milions, que havia sortit a la venda per 10 milions i que hi havia una oferta de compra que era millor.

El Fortuna fou una operació de màrqueting d’un grup de grans empresaris de les Illes, per fer un “regal” (reversible) a la família reial, però a pesar de la “generositat” d’aquests empresaris, el cost de l’operació ha suposat que les administracions públiques han hagut de pagar més del que aportaren ells en conjunt. Incomprensiblement, el Govern balear forma part de Fundatur i aporta recursos públics, però no controla el seu ús.

El simple manteniment del Fortuna, el pagament de les nòmines del personal o les despeses generades pel seu elevadíssim consum o l’amarrament a port suposen uns costos difícilment suportables. El Fortuna ha resultat una ruïna i un vaixell molt difícil de col·locar en el mercat, les seves característiques, fetes a mida de l’obsessió per la velocitat que tenia el rei, han resultat tan costoses que quasi ningú s’ha interessat per la seua compra.

Al final, qui s’ha aprofitat d’aquest conjunt de despropòsits ha estat Matutes. Com un Juan Palomo, ha intervingut en la seva compra i en l’adjudicació i, finalment, se l’ha quedat per un preu irrisori. Com sempre, Matutes ha rendibilitzat al màxim la seua inversió i ha fet un gran negoci. Qui en canvi ha fet un negoci desastrós és el conjunt de la ciutadania de les Balears, que han vist com els seus imposts anaven a sufragar el caprici d’alguns potentats, que han fet i han desfet segons la seva voluntat, sense cap control públic.

Tot l’afer del Fortuna és una lamentable història que no es pot repetir. El govern balear ha de sortir ja de Fundatur i mai més s’han d’utilitzar recursos públics per a satisfer capricis, operacions de màrqueting o actes de pleitesia cap al monarca. Matutes és l’únic que ha tret benefici d’aquesta operació, la resta hem patit el malbaratament de recursos públics, tan escassos per atendre les necessitats socials, per culpa de la negligència i la mala gestió del Govern balear i de Patrimonio Nacional.

Share This