– Els habitants de Balears ha reduït la despesa en un 26,5 % des de l’inici de la crisi.

Capacidad de compraEl ministeri d’Agricultura ha fet públic el resultat de l’evolució de la despesa en alimentació dels ciutadans de les Balears des de l’inici de la crisi fins al 2013. Els resultats són terribles i demostren la profunditat de la crisi i com estam de lluny de superar-la. Ja no estam parlant de reducció de la despesa destinada a l’oci o a activitats recreatives, ni tan sols de vestuari o habitatge, sinó de l’alimentació de les persones.

Segons les dades del Ministeri, els ciutadans de Balears han reduït en aquest període en un 25,6% la despesa en alimentació, l’equivalent a 44 euros per persona. Els hàbits alimentaris han variat de manera substancial pel que fa a la majoria dels ciutadans, que s’han hagut d’ajustar a la nova situació rebaixant dràsticament la despesa. Aquesta reducció afecta a tots els grups d’aliments però de manera molt especial a la carn peix i marisc, així com al vi i les begudes alcohòliques.

Els ciutadans de les Balears han renunciat en bona mesura a comprar carn i peix de primera qualitat i l’han hagut de substituir per salsitxes, pollastre, conill o conserves, hi ha recorregut a les marques “blanques”. Però el que encara és més preocupant és que la reducció no s’ha produït només en relació o al valor dels productes adquirits, sinó que també hi ha hagut una reducció inferior però considerable del volum d’aliments que s’han comprat, afectant quasi tots els sectors. És a dir, en termes mitjans els ciutadans de les Balears no només s’han vist obligats a consumir productes d’una qualitat inferior, sinó que també han reduït el total de productes d’alimentació, per manca de capacitat econòmica.

La reducció percentual més important es va produir als primers anys de la crisi però, fins i tot, el 2013 encara es va produir una reducció del 2,8%, que s’ha de sumar a les traduccions anteriors. Aquesta és una dada molt il·lustrativa de la realitat de la crisi i demostra que la gran majoria de la població ha continuat perdent poder adquisitiu al llarg de 2013 i que, lluny de la recuperació anunciada, es continua aprofundint en la crisi i les diferències socials.

Aquestes dades demostren també que la creació d’alguns llocs de feina no suposa una millora de les condicions de vida de les classes populars: amb salaris de misèria, amb contractes de menys d’un més, amb treballs a temps parcial, ningú pot sortir de la situació de crisi, com no siguin els que s’aprofiten de la situació per augmentar l’explotació laboral i els seus beneficis, afavorits per la legislació implantada pel PP.

Share This