– És imprescindible la contractació de professionals sanitaris per reobrir habitacions i quiròfans.

Son Espases 1A l’hospital de Son Espases i a altres hospitals públics continuen els col·lapses del servei d’urgències i la mala atenció als pacients com a conseqüència d’una política de retallades brutal. Des de l’IB-Salut consideren la situació normal i producte de l’”optimització” de recursos i no pensen rectificar ni posar en funcionament tots els recursos de què disposen a pesar que la situació és en alguns moments dramàtica.

Des d’EU entenem que les retallades en matèria sanitària posen en perill fins i tot la vida d’alguns pacients i suposen una degradació molt important de la qualitat assistencial i de les condicions de feina del personal dels centres sanitaris. Amb l’objectiu d’estalviar-se alguns salaris, es redueixen les intervencions quirúrgiques i es deixen inoperatius llits hospitalaris en sectors que mantenen tancats. Per culpa de no cobrir les absències per vacances o les baixes, els hospitals funcionen amb menys personal del que seria necessari, provocant tot tipus de problemes.

Per a EU no és vàlida l’excusa que donen els responsables sanitaris de què si en algun moment la saturació ja és insuportable, s’obrin algunes de les zones que estan tancades, ja que quan això passa el personal no és suficient per atendre en condicions totes les àrees. L’única opció raonable és mantenir el personal suficient amb les contractacions temporals que siguin necessàries per a mantenir oberts tots els recursos, de manera que es pugui donar una atenció correcta a tots els malalts. L’opció d’obrir algunes habitacions a corre-cuita quan la situació de les urgències ja és insostenible, no és una solució, és un nyap.

Des que Bauzá és el president de les Balears, la despesa sanitària no para de reduir-se, a pesar de què els indicadors ens diuen que ens trobam a la coa de l’Estat pel que fa a professionals sanitaris. Així i tot, ni tants sols se’n contracten per a cobrir les baixes i permetre un funcionament raonablement correcte al llarg de tot l’any. Segons les dades del Ministeri, la comunitat balear és la que ha fet una major reducció de la despesa sanitària per habitant, provocant aquests col·lapses o augmentant extraordinàriament el temps d’espera per rebre atenció sanitària.

EU reclama que s’acabi ja amb les retallades i amb els experiments d’“optimització” i que en tot moment es disposi del personal sanitari suficient i amb tots els recursos en funcionament, tant a la temporada d’estiu com a la resta de l’any.

Share This