camiseta de la cridaLa fiscalia és un òrgan jeràrquic que, en última instància, depèn del Govern central que és qui nomena el Fiscal General. És un fet que convé no oblidar quan es produeixen actuacions tan absurdes com les que es veren al jutjat d’Inca, en el que un fiscal va demanar presó per un “delicte tan greu” com anar a exercir la funció d’interventor a un col·legi electoral de Sineu, portant una camiseta verda de la Crida. Aquesta petició es produeix a pesar que aquesta persona, Antoni Gelabert, va renunciar a la seva condició d’apoderat quan va tenir coneixement que la Junta Electoral havia dit que les camisetes de la Crida, “podien considerar-se publicitat electoral encoberta” (?).

La decisió de la Junta Electoral és difícil d’entendre, ja que la camiseta no demana el vot per a cap partit. Tampoc s’entén que interventors i apoderats dels partits puguin portar identificacions de grans dimensions sense que es consideri publicitat i en canvi si ho sigui aquesta camiseta. Molt menys s’entén que no sigui publicitat el gran nombre de cartells (bàsicament dels partits majoritaris que és a qui adjudica els espais la Junta Electoral) que continuen col·locats a la porta dels col·legis el dia de la votació. O que es permeti que el president Bauzá demani el vot pel PP davant diversos mitjans de comunicació aquest mateix dia, però els designis de la Junta Electoral són inescrutables i s’han d’acatar.

Precisament això és el que va fer Antoni Gelabert, acatar la resolució de la Junta i renunciar a la seva condició d’apoderat. A renunciar a la seva ideologia o al seu dret a vestir-se amb la camiseta de la Crida, no el pot obligar ni la Junta, ni la Guàrdia Civil, ni la Fiscalia, ni el sursumcorda.

Però es veu que alguns guàrdies civils i alguns fiscals no tenen molta feina i no veuen delictes que s’hagin de perseguir. Per això perden el seu temps (i el fan perdre als jutjats i als acusats) amb denúncies i amb peticions de presó tan absurdes com aquesta.

EU valora en gran mesura la tasca feta per la fiscalia anticorrupció i per membres de les forces de seguretat per destapar i perseguir casos de la corrupció política que assola la nostra Comunitat, però no entén que alguns òrgans de l’Administració de l’Estat es dediquin a reprimir la llibertat d’expressió i actuïn al dictat del partit que ostenta el govern. Aquests òrgans han estat incapaços de detectar els evidentíssims casos de campanyes electorals en les quals s’ha gastat molt més del que permet la llei, ni els privilegis d’alguns partits que vulneren clarament la igualtat d’oportunitats, i en canvi es dediquin a perseguir expressions o reivindicacions sense cap influència sobre els votants.

Per últim, EU espera que el jutjat d’Inca demostri tenir més seny que aquells que denunciaren o demanen presó per al candidat apoderat de Sineu i decretin la seva absolució. Així mateix que tant la Guàrdia Civil com la fiscalia es dediquin a perseguir els delictes i els abusos i deixin tranquils a aquells ciutadans que es limiten a donar suport a una reivindicació.

Share This