– Aquestes ocupacions simbòliques no tenen condemna penal en els països més democràtics.

ocupació conselleriaTot i que queda lluny de les condemnes de presó que demanava la fiscalia, EU no comparteix la sentència del jutjat penal número 1 de Palma, que condemna a una multa de 720 euros als 44 estudiants que, a la jornada reivindicativa, del 22 de maig de 2012, entraren a l’edifici de la Conselleria d’Educació per a entrevistar-se amb el conseller en el marc d’una ocupació simbòlica de l’edifici.

No dubtam què hi pogués haver alguna actitud inconvenient i algun ànim massa exaltat, però una actitud més oberta i dialogant per part dels responsables de la conselleria que eren presents en aquells moments, hauria pogut minimitzar els incidents i resoldre l’ocupació d’una manera tranquil·la. Però aquesta no és l’actitud dels dirigents del PP, que tenen una autèntica al·lèrgia a les protestes i una incapacitat patològica pel diàleg.

Incidents com el del dia 22 de maig de 2012 es produeixen amb relativa freqüència i es resolen amb diàleg i “mà esquerra” a països que tenen una democràcia més consolidada. Fins i tot al nostre país, moltes conductes semblants no s’han criminalitzat.

El PP de Bauzá està obsessionat a evitar les protestes i no dubte en reprimir-les amb tots els mitjans al seu abast. Tot i que no compartim la sentència, afirmam que si el Govern no s’hagués personat com acusació i si no s’haguessin donat instruccions en el mateix sentit a la fiscalia, no hi hauria hagut judici i condemna i els fets haurien quedat com el que realment eren: uns incidents sense importància en el marc d’una jornada reivindicativa.

La sentència estableix una sanció econòmica sobre uns joves que, en la majoria dels casos, no tenen recursos propis, de tal manera que el càstig, en realitat recaurà sobre els seus pares, cosa que no sembla de justícia.

EU anima als estudiants condemnats, si tenen possibilitats de fer-ho, encara que sigui recollint donatius, a presentar recurs davant la sentència. Entenem que suposa un precedent molt perillós per a la llibertat d’expressió que s’hauria d’intentar revocar.

Share This