– El PP i el PSOE han permès la degradació ciutadana a Magaluf.

Ple de calviaEl PP i el PSOE, tot i compartir aspectes importants de la política, no solen posar-se d’acord i habitualment escenifiquen enfrontaments. Ni tan sols en el cas de la creació d’una comissió d’investigació de Son Espases es posaren d’acord, a pesar d’haver dit tots dos que hi estaven d’acord.

Per això sorprèn la facilitat amb la qual aconseguiren un acord unànime en el Ple de l’ajuntament de Calvià per a crear una comissió d’investigació sobre la trama de corrupció policial del municipi, per a “depurar responsabilitats” i “dissipar dubtes de caràcter polític”.

Per a EU, aquesta comissió unànime té molt poca credibilitat. Volem recordar que el PP i el PSOE són els únics partits que han governat el municipi, que la degradació de la vida ciutadana a Magaluf ve de molt antic, que s’ha tolerat l’incompliment sistemàtic de la legalitat i de les ordenances municipals, que era ben evident la tolerància de la policia local amb determinats establiments, que eren conegudes les denúncies sobre tractament discriminatori segons qui fos el propietari dels establiments, que s’havien denunciat extorsions…

Davant d’aquesta situació, el govern municipal i l’oposició, el PP i el PSOE molt poques actuacions havien fet. Únicament quan es produí la difusió massiva d’un vídeo de contingut sexual és quan es comencen a plantejar que s’ha de “netejar la imatge de Magaluf”, però el turisme de borratxera i el reclam sexual no només han estat permesos, sinó que fins i tot se’ls ha donat una regulació específica.

L’ajuntament de Calvià, amb qualsevol dels dos partits al govern, ha permès les excursions etíliques, l’ocupació abusiva dels espais públics per part d’empresaris sense escrúpols i la generació de tot tipus de molèsties per als veïns. Tot això sense una voluntat clara de fer complir les ordenances i sense exigir el respecte dels espais públics i la convivència ciutadana.

Cap dels dos partits tampoc va ser capaç de detectar comportaments irregulars i discriminatoris per part d’alguns membres de la policia municipal, i s’esquincen les vestidures davant l’operació policial i judicial que posa de manifest uns fets molt greus, que ambdós diuen que desconeixien absolutament.

Per tot això, EU de Calvià dóna molt poca credibilitat a la creació de la comissió d’investigació i sospita que només sigui una operació de màrqueting i una manera de tapar-se mútuament les vergonyes. Més que crear comissions, el que seria exigible és que es fes una depuració de la policia local i que es posessin d’acord per acabar amb la tolerància i la impunitat dels comportaments incívics o il·legals. L’assumpte ara ja està en mans del jutjat i no creiem que una comissió municipal pugui anar més enllà que la investigació judicial. De fet, no pensen prendre cap mesura fins que acabi la instrucció i es celebri el judici, d’aquí a alguns anys.

Si esperen per a prendre alguna decisió a què acabin les tasques de la comissió o a que hi hagi alguna resolució judicial ferma, queda molt clar que només volen guanyar temps i deixar les coses tal com estan. Molt més pràctic seria que tenguessin una autèntica col·laboració amb les investigacions judicials. Clar que si aquesta avança, és molt provable que acabi esquitxant penalment algun responsable polític. En canvi, la comissió d’investigació no arribarà tant lluny, com a màxim, detectaran alguna irregularitat i acabaran fet “propòsit d’esmena”, però no tendrà capacitat (creiem que tampoc voluntat) per arribar més lluny.

Share This