montoroBauza 2Resulta patètic veure els dirigents del PP congratular-se d’aquest desastre

Les inversions totals de l’Estat previstes en el projecte de PGE pel 2015, només seran de 188,4 milions d’euros, que suposa una inversió per habitant de 124 euros, que és la més baixa de totes les comunitats autònomes, molt per davall de la mitjana, que és de 242 euros per habitant i a anys-llum de Castella i Lleó, que és de 699.

No obstant això, la portaveu parlamentària, Mabel Cabrer, és sent satisfeta, i el conseller d’Hisenda diu que és una passa endavant. També està satisfeta la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, que rebrà una aportació inferior a la que preveu el Conveni de carreteres. Però els que arriben al súmmum de patetisme són els del Consell d’Eivissa, que no rebran ni un sòl euro del Conveni i, així i tot, també es troben satisfets, o del diputat del Congrés, Miquel Ramis, que confia introduir esmenes en el debat parlamentari com la de l’any passat que, segons ell, doblaren les inversions previstes. Del que s’oblida aquest senyor és de què l’esmena fantasma que presentaren no afectava cap partida i no es va executar cap de les obres que prometien. Aquestes obres tampoc apareixen en els pressuposts de 2015, els parlamentaris del PP només vénen fum.

El que calla és el president Bauzá, entestat a imposar el TIL declarat il·legal, enfrontant-se contra tot i contra tots, no té temps per a ocupar-se d’aquestes “menudeses”. Precisament en la incapacitat de Bauzá i dels seus consellers, està la clau del tracte discriminatori que, un any més, patim els ciutadans de les Illes Balears per part del Govern de l’Estat. Les inversions s’han de negociar al llarg de l’any amb els diferents ministeris, i el Govern balear no ha estat capaç de fer-ho i ens tornam a trobar amb unes inversions minúscules. Els consellers del Govern no han estat capaços de comprometre els misteris per a invertir en les àrees de la seva competència, però és evident que uns consellers que són cessats tan prompte com el president té un problema, no es troben en les millors condicions per a negociar. Al final, el responsable únic és Bauzá, que dirigeix personalment tota l’acció (o inacció) del Govern.

A més, els PGE contenen previsions d’ingressos que són falses i, per tant, no estan garantides ni tan sols les inversions previstes. A més, aquests pressuposts són antisocials i preveuen una disminució de les prestacions per atur i diferents ajudes als sectors més desfavorits, amb la qual cosa també sortiran perjudicats els ciutadans de les Illes.

Si analitzam la diferència d’inversions per comunitats autònomes, podem veure l’extraordinari sectarisme del govern central: aquelles que tradicionalment han estat governades pel PP, com Castella i Lleó o Galícia, tenen unes inversions molt superiors a la mitjana, mentre que les comunitats “díscoles”, com Canàries o Catalunya, són castigades amb una menor inversió. Que Bauzá ens hagi deixat situats en un lloc encara pitjor que aquestes comunitats castigades és un “èxit” del president, molt difícil de superar.

Les inversions previstes per a Balears no són únicament escasses, sinó que deixen sense partida projectes molt necessaris que es van prometent any rere anys, però que mai es concreten. En canvi, les inversions van destinades de manera molt majoritària als aeroports, que són els més rendibles de tota la xarxa estatal i que tenen garantit un retorn superior a la inversió feta.

També resulta molt significatiu que el ministre que està obsessionat en omplir les nostres costes de plataformes petrolíferes, tot i que, encara que no ho sembli, és el ministre que té les competències turístiques, no tengui previst cap partida per donar suport al sector que genera més llocs de feina.

Share This