Bauza i RajoyJosé Ramón Buzá, que ja s’ha llançat a la campanya electoral, presumeix que el PP és l’únic partit que pot donar estabilitat a Balears, “davant el caos dels pactes”. Bauzá sap que les seves polítiques l’han deixat sense possibles aliats i que per seguir governant no té altra possibilitat que aconseguir la majoria absoluta, una majoria que sap que és molt difícil, ja que el PP es troba en retrocés electoral. Per això, com han fet històricament els polítics autoritaris, tracta de ficar por als electors, dient que l’alternativa seria un caos, però aquest llenguatge apocalíptic ja no cala en una ciutadania que està farta de la manera de governar del PP.

Bauzá dóna un valor exagerat a l’estabilitat governamental i nega implícitament que els governs de coalició siguin una forma correcta de governar. Convendria no valorar en excés la importància de l’estabilitat dels governs que no canvien la seva composició en tota una legislatura. Aquesta, per exemple, és una obsessió de Rajoy, que el porta a mantenir una ministra inepta i cremada com Ana Mato a pesar del clam que demana la seva destitució. Per altra part, els pactes són la forma habitual de govern en aquells llocs on no hi ha majories absolutes, una fórmula completament democràtica que ningú ha demostrat que sigui pitjor que la dels governs monocolors, una fórmula que també ha utilitzat el PP quan els ha convengut.

Però és un autèntic sarcasme que sigui Bauzá el que s’erigeixi en garantia d’estabilitat. Un president que ja ha tengut tres consellers de sanitat, d’educació o d’administracions públiques, no pot presumir d’estabilitat. Tampoc ho pot fer qui ha desestabilitzat el sistema educatiu de les Illes i ha generat el caos en dos cursos escolars, o qui aprova i pressuposta uns imposts que retira abans de la seva entrada en vigor.

Si vol tenir credibilitat, Bauzá haurà de recórrer a altres arguments, ell no és qui per parlar d’estabilitat, però el problema no és aquest, el problema són les polítiques que ha desenvolupat amb uns consellers o amb uns altres, unes polítiques que han reduït molt les seves expectatives electorals. Per això Bauzá recorre a l’exageració l’amenaça i la mentida, la seva especialitat, però ni així podrà convèncer un electorat que està molt cansat de la seva manera de governar.

Share This