El 10 de novembre la UE analitzarà el Pla Hidrològic espanyol

Reunió UE 15 oct 2014

Acompanyats per l’eurodiputada Ángela Vallina, el coordinador d’EUIB, Manel Carmona i el redactor de la denúncia contra el Pla Hidrològic de les Illes Balears, Alfredo Barón, s’han entrevistat amb els tècnics i funcionaris de la UE que tramiten i han d’informar aquesta denúncia. Segons Alfredo Barón, la reunió ha estat profitosa, ja que ha permès aclarir dubtes i profunditzar amb el contingut de la denúncia.

Aquesta trobada ha estat particularment oportuna, ja que està previst que el proper dia 10 de novembre, el Pla Hidrològic espanyol –del qual enforma part el de Balears- passi l’examen de la Comissió, que es reunirà amb representants del govern espanyol.

Recordam que en la demanda presentada conjuntament amb el PSOE i MÉS, es denunciava l’incompliment de la Directiva Marc de l’Aigua de la UE, ja que no és un instrument vàlid per a garantir la qualitat de l’aigua, ni per assegurar el seu ús racional i evitar la sobreexplotació i la contaminació i la salinització dels aqüífers. Al contrari, s’afirmava, és un instrument dissenyat per afavorir interessos privats i permetre extraccions abusives, especialment al litoral.

Aquest PH redueix la distància mínima entre les captacions d’aigua subterrània, permeten passar dels 60.000 pous registrats als 200.000, s’incrementa les dotacions per l’agricultura, equiparant els jardins privats, les zones de gespa o les piscines, afavoreix els sondejos en zones costaneres per a donar servei a noves urbanitzacions, rebaixa els requisits de les depuradores, desprotegeix zones humides i no aborda la gestió de la demanda, entre moltes altres deficiències.

 

Carmona i Baró esperen que la UE europea insti al govern espanyol a adaptar el PH a la directiva europea i obligui a fer els canvis necessaris en aquest sentit.

 

Share This