Al nostre país no s’ha condemnat el franquisme ni s’ha il·legalitzat els partits feixistes

10733553 10204105513170960 1380122242 nA Inca han aparegut diversos cartells de Falange en els que inciten a l’afiliació i promocionen la violència. La crisi econòmica i la misèria associada a ella, junt a la inactivitat i manca de resposta per part de les institucions, és el caldo de cultiu d’actituds xenòfobes, feixistes i violentes. Això s’ha pogut veure especialment a Grècia, però també afecta la major part dels països europeus.

A l’Estat espanyol, aquests grups encara són molt minoritaris, però existeixen i actuen, moltes vegades amb total impunitat: atacs als indigents, homosexuals, immigrants i partits d’esquerra (IU ha patit diversos atacs) són mostres d’una ideologia ultra i violenta, com també ho fou l’atac a la llibreria Blanquerna, en la que es celebrava la Diada catalana.

A la majoria dels països europeus, el feixisme no es considera una ideologia sinó que són organitzacions prohibides. Al final de la Segona Guerra Mundial, els països democràtics jutjaren els responsables de tantes morts, tortures i persecucions que havien produït els nazi-feixistes i condemnaren i il·legalitzaren aquesta ideologia. Al nostre país en canvi, el dictador va morir tranquil·lament al llit i mai s’ha condemnat formalment el franquisme, per la qual cosa els seus hereus polítics actuen amb total tranquil·litat.

Els cartells apareguts a Inca tenen tot el tuf del feixisme i incitacions molt clares a la violència. EU veu amb molta preocupació l’exhibició pública dels “valors” d’aquesta ideologia criminal. També ens preocupa qui pot haver-hi darrere aquests exaltats amb poques neurones, la campanya es fa amb mitjans i fins i tot amb ofertes gratuïtes per apuntar-se a activitats violentes.

EU d’Inca exigeix que es faci un seguiment de les activitats de Falange, que s’analitzi si els seus missatges poden ser constitutives de delicte i que s’investigui el seu finançament. Al mateix temps, afirmam que la condemna del franquisme i de la ideologia feixista és una obligació democràtica ineludible.

Share This