Imposts BauzáAmb gran solemnitat, al debat de política general del Parlament, el president Bauzá va treure la seva gran basa electoral: la reducció d’imposts. Una reducció que, segons ell, posarà molts diners en mans dels ciutadans de les Illes i reactivarà el consum. La dreta sempre fa el mateix tipus de promeses electoralistes, esperant el vot dels què ells mateixos denominen “estómacs agraïts”, unes promeses que no es solen complir, excepte per a les classes més altes, que són les afavorides pel PP.

Si es du a terme la proposta de Bauzá, es recaptarà menys i s’augmentaran les retallades. Això segon és una conseqüència directa del primer, que s’oblida de manera interessada. De totes maneres, no hem de fer molt cas a aquest tipus de promesa, en campanya electoral Bauzá prometia reduir els imposts i els va augmentar.

La baixada que s’anuncia tendrà un efecte mínim sobre el consum i sobre les butxaques de les economies modestes. Seria molt més efectiu augmentar els salaris i la contractació laboral en condicions, que les mesures que s’anuncien, com també ho seria reduir l’impost que grava el consum (l’IVA), que s’ha augmentat aquesta legislatura per part del PP i que repercuteix per igual sobre tots els ciutadans, independentment de quin sigui el seu nivell de renda.

De les mesures anunciades per Bauzá, l’única que té sentit és la que fa referència a les compravendes de cotxes usats, una mesura recaptatòria possiblement anticonstitucional. La resta o són insignificants o només beneficien als més rics. Això passa clarament amb l’IRPF, que centra les reduccions en els nivells més alts, als que Mariano Rajoy ja havia beneficiat amb la quota estatal. Per als treballadors, la reducció no suposarà més de 100 euros, de mitjana. Si tenim en compte que aquesta legislatura s’ha eliminat la deducció per lloguer als joves, que suposava una mitjana de 300 euros, queda ben clar que suporten un increment de la càrrega impositiva i no una reducció.

Pel que fa a la reducció en els imposts de Patrimoni i el de donacions i successions, només beneficia als més rics. Uns rics que ja s’havien beneficiat en major mesura de la reducció de l’IRPF i que ara reben un altre regal del Govern del PP. Per a completar la jugada també apugen el límit exempt.

Una vegada més, el PP evidencia que governa a favor de les classes altes i margina les classes populars, la reforma anunciada per Bauzá, fa que la pressió fiscal sigui cada vegada més injusta i regressiva i no tendrà cap efecte positiu sobre el consum, que està estancat o en retrocés per la manca de poder adquisitiu de la majoria de la població.

Share This