Operaació púnicaNo podia ser d’altra manera, cada vegada que apareix un nou cas de corrupció de caràcter estatal o d’altres comunitats, les ramificacions acaben arribant també a les Illes de tal manera que a més de la corrupció autòctona, de la que n’estam ben servits, acaben esquitxant-nos casos generats a altres indrets. L’Operació Púnica, la macro causa judicial que afecta batles, president de diputació, empresaris, funcionaris públics i “aconseguidors”, compte entre la documentació intervinguda la contractació de l’empresa Cofely, que ha estat la pagadora de suborns i beneficiària de nombrosos contractes públics apanyats, per part del Consell de Mallorca.

El fet que aquest contracte figuri entre l’abundant documentació del cas no indica que necessàriament sigui un dels que el pagament d’una comissió del 3% fos condició sine qua non fos la condició prèvia de l’adjudicació del servei a aquesta empresa, que és possible que en algun cas aconseguissin contractacions legals, però la prudència aconsella que els responsables actuals del Consell de Mallorca, que no són els mateixos que els que adjudicaren el servei, repassin acuradament l’expedient d’aquesta contractació.

La gran xarxa corrupta que aconseguia “regals” a canvi d’adjudicacions d’obres o serveis de les administracions, era molt extensa i, necessàriament havia de comptar amb la participació de tècnics i funcionaris que feien valoracions al dictat dels polítics corruptes, o que eren subornats directament per part dels corruptors. Per això, el fet d’aparença de legalitat d’un expedient que compti amb informes favorables, no és una garantia suficient.

EU creu que el Consell de Mallorca hauria d’esforçar-se en una revisió exhaustiva de l’adjudicació a Cofely del contracte de manteniment d’edificis públics per un import superior als 700.000 euros. Sempre serà millor això que està pendents de què algun dia la Guàrdia Civil irrompi a les dependències del Consell a requisar expedients i documentació.

La xacra de la corrupció és tan extensa i ha suposat tanta pèrdua de recursos públics que va a parar a les butxaques de pocavergonyes, que fa necessari extremar la vigilància i la transparència.

Share This