Tania i Manel abans de començar lacteLa diputada d’IU a l’Assemblea de Madrid, Tania Sánchez, va pronunciar una conferència al Club Diario de Mallorca, organitzada per l’Assemblea Republicana, sobre un nou model d’Estat. La diputada fou presentada per Manel Carmona, coordinador d’EUIB, que va aprofitar per retre homentge a les dones assassinades pel franquisme a Mallorca, i Laura Camargo, de Podemos Mallorca. L’acte va comptar amb l’assistència de més de 250 persones i va començar amb la denúncia de l’agressió feixista del Casal Voltor Negre i mostrant la solidaritat amb els seus integrants.

Tania Sánchez va insistir en què la Constitució de 1978, ha quedat superada i és urgent la seva reforma, denunciant als que la consideren intocable i la utilitzen com un arma contra les aspiracions populars. Sánchez va defensar un model d’estat federal i el dret a decidir dels pobles. Demanà l’obertura d’un procés constituent des de la base, amb la màxima participació de la ciutadania.

Tania Sánchez denuncià la pervivència del franquisme sociològic i la sacralització de l’anomenat consens de la Transició. Per a ella, consens i democràcia són conceptes antagònics, perquè el consens normalment s’aconsegueix en espais foscos, sense participació popular. Totes les institucions sorgides del pacte constitucional, començant per la monarquia, les administracions públiques i els mateixos partits, pateixen un gran descrèdit i manca de legitimitat i els drets socials com el del treball o de l’habitatge digne, s’han quedat en paer banyat. Mentre que la corrupció política i econòmica és aclaparadora, augmenta la pobresa de la majoria de la població, augmenten les diferències socials i es retallen drets i serveis.

Per a Tania, el bipartidisme, que ha dominat la política des de la Transició, “ha volat pels aires” incapaç de donar una resposta a les demandes i la indignació ciutadana. La situació política és molt volàtil i sorgeixen diversos moviments que també volen participar i que lluiten a favor d’un gran canvi social, que regeneri la democràcia, acabi amb la corrupció i faci una política al servei de la majoria social. Els actors d’aquest canvi necessari són molt diversos, però IU ha de jugar un paper important, conjuntament amb altres forces polítiques i socials.

Share This