– Cada vegada hi ha treballs a temps parcial al mateix temps que es fan moltes hores extra il·legals.

aturMés enllà de les interpretacions interessades, que ens volen fer creure que a les Illes Balears s’està generant ocupació neta i que cada vega hi ha més treballadors en actiu, la realitat és tossuda i demostra que això no és així. Per altra part, les condicions laborals i els salaris són cada vegada pitjors i això fa que augmenti la pobresa laboral.

Les afirmacions triomfalistes del PP celebren que en el tercer trimestre de 2014 hi ha hagut 4.608 persones més que han tengut en lloc de feina en relació al mateix període de 2013, amaguen el fet que el total d’hores treballades s’ha reduït un 1,2%. És a dir, es segueix destruint ocupació si entenem aquesta com una jornada ordinària que proporcioni un salari digne. No es pot considerar que una persona amb contractes iguals o inferiors a 10 hores setmanal, sigui una persona que ja ha abandonat l’atur i té una ocupació que li permeti viure.

L’evolució d’aquest tipus de contractacions és esgarrifosa: al llarg de la temporada alta d’enguany, un 80% de les noves contractacions han estat a temps parcial. En conjunt, un 20% dels treballadors assalariats de les Illes Balears tenen jornades inferiors a les 30 hores setmanals, i un 5,5% d’ells no arriben a les 10 hores setmanals. Com es pot parlar de recuperació i de generació de llocs de feina amb aquesta situació? S’ha de ser molt cínic per parlar d’augment de les contractacions i generació de llocs de feina, ignorant aquestes circumstàncies.

Les valoracions optimistes que es fan de l’EPA i altres indicadors, també ignoren intencionadament que el nombre de treballadors que porten més de dos anys sense feina, continua augmentant i que aquest col·lectiu, que no rep cap prestació, té molt difícil accedir a un lloc de feina encara que fos a temps parcial.

Paral·lelament, els estudis de la UIB demostren que al llarg de l’estiu s’han fet un mínim de mig milió d’hores extra il·legals, cosa que demostra l’existència d’un frau massiu. Aquestes hores no es cotitzen i, en molts casos, no es paguen. Segons la UIB, si aquestes hores treballades en excés s’haguessin utilitzat per noves contractacions, hi podria haver 11.000 llocs de feina més, però empresaris sense escrúpols prolonguen la jornada laboral dels seus treballadors per damunt del màxim legal i així s’estalvien les contractacions de nous treballadors.

La convivència de jornades abusives sense cotització i mal pagades, al mateix temps de la generalització de contractacions a temps parcial, demostren la profunda degradació de la situació laboral a les Illes, però això no surt a les anàlisis triomfalistes i enganyoses del PP.

Share This