– Les xifres de l’atur registrat no tenen res a veure amb la realitat que mostra l’EPA.

– La precarietat i el frau dels contractes a temps parcial rebaixen els drets i els salaris dels treballadors.

bauza i bañezL’atur registrat a finals del mes d’octubre al conjunt de l’Estat ha augmentat en 79.154 persones, situant-se en un total de 4.526.804 aturats inscrits al servei d’ocupació. Aquestes dades no reflecteixen la realitat de l’atur, que l’EPA del tercer trimestre (fins el final de setembre) el situava en quasi un milió més. Les dades que proporciona mes a mes el Ministeri d’Ocupació cada vegada tenen menys a veure amb l’autèntica situació de l’atur. Una demostració d’aquesta afirmació la tenim en el fet que, mentre s’augmenta el nombre d’aturats registrats, també augmenten les afiliacions a la seguretat social. L’explicació és senzilla, a finals de temporada aquells treballadors que tenen dret a prestacions s’inscriuen, mentre que els que no en tenen, en general, renuncien a un tràmit perfectament inútil.

Les afiliacions a la seguretat social augmenten en termes mensuals i també interanuals, però aquesta dada tampoc és satisfactòria pels següents motius: a) les afiliacions encara són inferiors a les d’octubre de 2011 (abans del govern del PP) amb quasi 670.000 i en relació a 2007 (abans de l’inici de la crisi) en 2.680.000. b) Si en comptes de nombre total d’afiliacions es comptabilitzassin les hores cotitzades, la diferència seria molt major, ja que cada vegada són més abundants els contractes a temps parcial per unes poques hores a la setmana.

L’estadística ministerial també ens informa de l’evolució de les contractacions. Deixant de banda el nombre de contractes, que no és important (s’està produint una rotació de treballadors, no un augment de les persones contractades) és molt significatiu veure que els contractes indefinits no arriben ni al 9%, i la meitat d’ells són a temps parcial. Pel que fa a la resta de contractes (temporals), el percentatge dels que són a temps parcial arriba al 40%. Aquestes dades expliquen clarament com a pesar d’un lleugeríssim augment de les cotitzacions, les rendes dels treballadors i els ingressos de la seguretat es redueixen i augmenta la pobresa i precarietat laboral.

Si les condicions dels treballadors que tenen feina o que aconsegueixen algun d’aquests contractes no milloren, la situació dels que no tenen feina no para d’empitjorar. En un any, el nombre de beneficiaris s’ha reduït en un 12,10%, la despesa total en un 18,10% i la cobertura total dels treballadors inscrits (els no inscrits no tenen cap tipus d’ajuda) es situa només en el 57%, perdent un 6% en un any.

A les Illes Balears l’atur registrat a finals d’octubre, en un any que la temporada ha estat especialment positiva, es situa ja en 75.513 persones que, així i tot, és molt inferior a les 101.000 persones aturades que ja registrava l’EPA al final del tercer trimestre (que acaba en setembre). Els indicadors són una mica millors que els del conjunt estatal, però són completament enganyosos per dos motius: 1.- La precarietat és de les més elevades de l’Estat i el frau de la contractació a temps parcial s’estén de manera imparable. 2.- la cobertura de prestacions només arriba a 39.185 treballadors, aproximadament la meitat dels aturats inscrits i una part molt petita de tota la gent que no troba feina, estigui inscrita o no.

Per a EU, aquestes xifres fan presagiar un hivern especialment, en el que es perdran més llocs de feina del que és habitual, pel tancament massiu d’hotels i oferta complementària, i en el que les prestacions per atur seran més baixes que mai i arribaran a un percentatge molt petit dels treballadors, mentre que els que tenen feina veuran com els seus salaris i les seves condicions de feina continuen empitjorant com a conseqüència de la crisi i de les polítiques del PP.

Share This