– Les retallades del Govern posen en perill la salut dels ciutadans de les Illes i han provocat la indignació molt justificada dels usuaris i dels professionals sanitaris.

Atencio primerencaDes del passat divendres no es produeixen substitucions a Atenció Primerenca de Mallorca. Segons UGT s’ha bloquejat la substitució de més 100 treballadors, com a conseqüència s’han anul·lat cites, s’han tancat consultes, s’ha suspès campanya de vacunació contra la grip, fis i tot s’ha tancat algun centre de salut.

Per la seva part, CCOO ha presentat denúncia penal davant un jutjat de Palma contra la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca per la retirada de reforços als centres de salut de Palma que exerceixen com a servei d’urgències, la denuncia va contra Alberto Anguera, gerent d’Atenció Primerenca de Mallorca.

Els primers afectats per la decisió d’Atenció Primerenca han estat les unitats bàsiques i centres de salut de la Part Forana de Mallorca, però els efectes arriben també a Palma, com es veu en la denúncia de CCOO i acabaran afectant tot el sistema sanitari públic, inclòs l’hospitalari, que veurà augmentat el col·lapse de les urgències, com ja es veuen afectades l’assistència domiciliària o l’atenció als menors, a més dels greus perjudicis dels usuaris dels centres de salut que s’han trobat sense facultatiu que els pogués atendre.

El personal dels centres, amb qui no s’ha comptat a l’hora de prendre aquesta decisió dràstica, es veuen incapaços de fer front a les deficiències i a la indignació dels pacients i tracten de pal·liar la situació informant els usuaris sobre les alternatives assistencials o sobre la possibilitat de formular reclamacions. A més de trobar-se amb una sobrecàrrega de treball i una falta de mitjans es veuen en l’obligació de donar unes explicacions que li corresponen a la Conselleria.

Els motius d’haver arribat a aquesta situació dramàtica els trobam en uns pressuposts ficticis que, per tal de fer quadrar el dèficit, no incloïen ni tan sols la dotació necessària per a pagar les nòmines. De fet, des de la Conselleria s’ha hagut de demanar un suplement pressupostari que només li ha arribat en part.

Però hi ha un altre motiu que és degut exclusivament a la nefasta gestió del gerent d’Atenció Primerenca de Mallorca, Alberto Anguera, un personatge procedent de la sanitat privada que sembla treballar més per afavorir aquest sector que per potenciar la sanitat pública. Seva és la responsabilitat d’haver acomiadat els substituts i d’haver “premiat” als professionals que aplicaven amb més entusiasme les retallades que els ordenaven des de la Conselleria (reduint el nombre de proves complementàries, per exemple) amb la concessió de dies lliures. D’aquesta manera ens trobam amb facultatius que augmenten les seves vacances mentre es prescindeix de la contractació de substituts. D’aquesta manera el caos a l’assistència primària està garantit.

Alberto Anguera menteix descaradament quan diu que aquesta situació està consensuada amb els diferents coordinadors (als que no s’ha informat i s’han trobat davant fets consumats) i que no obeeix a criteris econòmics sinó assistencials, però ha estat incapaç de donar ni un sòl d’aquests “criteris assistencials” i ha hagut de reconèixer que es produïen molèsties als ciutadans. El que si ha reconegut, és que va recompensar diversos facultatius, “per compliment d’objectius”.

Davant d’aquesta situació dramàtica, EU exigeix que es recuperin de manera immediata les substitucions d’aquells treballadors sanitaris que, pel motiu que sigui, no poden prestar el servei. També exigim que les substitucions es facin de manera legal, respectant els borsins i desterrant el favoritisme que s’ha practicat fins ara.

Per la seva manifesta irresponsabilitat, exigim la destitució del gerent d’Atenció Primerenca de Mallorca i la seva substitució per un professional responsable que treballi en favor de la sanitat pública. Ens trobam molt pròxim al moment crític de la grip i les malalties hivernals i aquesta situació s’ha d’afrontar amb tots els recursos. Així mateix, exigim del Conseller Sansaloni que deixi d’amagar-se i doni la cara davant el problema generat per un dels seus subordinats.

Share This