pensionistasSegons el Servei d’Estadística de les Balears, els membres d’entre 7400 i 9000 llars de les Illes sobreviuen a partir de les pensions dels majors, ja que tots els seus membres es troben sense feina i sense cap prestació. Aquest és un indicador més de la realitat social, completament allunyada dels discursos oficials.

Les pensions de les persones majors han estat decisives per evitar que un percentatge encara més elevat de la població formàs part de la marginació social i es trobàs que ni tan sols pogués atendre les necessitats bàsiques. Però aquesta situació té els seus límits i no pot continuar indefinidament. No pot ser que la subsistència d’una família d’una família depengui de la supervivència dels seus majors, i que si aquests falten, es quedin sense cap recurs. Per altra part, les pensions són cada dia més baixes, i el repagament de les medicines dels pensionistes, redueixen el seu poder adquisitiu.

És evident que ell que es necessita és la creació de llocs de feina, llocs de feina amb salaris dignes que permetin l’autonomia personal. Però mentre això no s’aconsegueixi, la protecció social de l’atur i de les persones amb risc d’exclusió social, ha de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de totes les persones. Aquest no és el cas, ja que veiem que cada dia és menor el nombre de persones desocupades que reben alguna prestació. En el cas de les Balears, no s’arriba ni de lluny al 50%.

El “coixí” dels estalvis familiars s’està esgotant i les pensions dels majors no poden ser l’únic ingrés de la unitat familiar. És necessari que les administracions es facin càrrec de les necessitats socials i que no ho deixin tot en mans de l’atzar per si hi ha alguna pensió que en pugui fer front, o de les institucions humanitàries.

En unes illes en la que es fa tanta ostentació de la riquesa i del luxe, en les que els rics són cada vegada més rics, en les que es malbaraten tants recursos públics en coses molt menys importants, no es pot permetre que la pobresa s’estengui i que hi hagi tantes famílies que depenguin de les pensions dels majors.

Share This