Núria RieraLa tercera consellera d’Educació d’aquesta legislatura, Núria Riera, ha anunciat que en els pressuposts de 2015 hi haurà 4 milions d’euros més per a destinar ales centres privats concertats, amb la que s’han augmentat els concerts.

En èpoques d’austeritat i retallades, no ha tothom li va de la mateixa manera. Per a les escoles públiques tot tipus de restriccions, per als estudiants sense recursos, se’ls retallen les beques i les ajudes de menjador i per a material escolar. Als centres privats se’ls va permetre dissenyar els seu projecte educatiu sense la imposició del TIL, que va caure sobre els centres públics. El tracte de favor del Govern del PP cap els centres privats és escandalós.

L’ensenyament públic és l’únic que garanteix la qualitat de l’ensenyament que arribi a tots els sectors socials per un igual. Els centres privats són elitistes i segregadors, seleccionant el seu alumnat entre les capes socials més benestants. El percentatge d’alumnes immigrants o amb necessitats especials que acullen és mínim, aquests són enviats a l’ensenyament públic. Hem hagut de veure com amb diners públics es subvencionen centres que segreguen per sexe o que són d’ideologia ultra dretana o que ten un caràcter confessional i adoctrinen l’alumnat.

EU considera que tots els esforços s’han de destinar a potenciar l’ensenyament públic, igualitari i laic. L’augment de les subvencions a l’escola privada és un insult als centes públics que pateixen tantes mancances i que han d’escolaritzar l’alumnat amb dificultats que no volen atendre els centres privats.

L’anunci de la consellera, va coincidir amb la denúncia formulada per les associacions de directors de centres i per la Fapa del mal estat de conservació dels edificis públics, que fa que una tercera part d’ells fins i tot resultin perillosos, però la consellera i els seus predecessors en el càrrec, prefereixen destinar els recursos públics a afavorir el negoci privat de l’educació, augmentant-los la dotació mentre permet que els centres públics continuen degradant-se. És una mostra més del caràcter classista de les polítiques del PP, que no podem permetre.

EU reclama que es doni una prioritat molt clara en favor de l’educació pública, destinant més recursos a potenciar-la, i deixar d’afavorir el sector privat que, per no practicar una política igualitària, ha d’anar perdent les subvencions, en el camí de la seva integració en el sistema públic o la pèrdua total de finançament per part de les institucions.

Share This