rent a carEl PP es presentà a les eleccions amb la promesa de rebaixar els imposts i el primer que va fer va ser augmentar-los. El PP ha cobrat de manera il·legal l’anomenat cèntim sanitari i no l’ha retornat. El Govern Bauzá ha augmentat el deute de Balears, situant-lo en un lloc desconegut fins ara, a pesar de les grans retallades en serveis públics essencials.

No obstant això, Bauzá presumeix de la millora dels comptes públics i rep el suport de Sáenz de Santamaría com una administració exemplar a l’hora d’aplicar les retallades. La reducció d’ingressos tributaris, com a conseqüència de la crisi, ha caigut sobre els serveis i les polítiques socials però, per fer quadrar els comptes, han recorregut a augmentar els imposts que paguen les anomenades classes mitjanes i als imposts indirectes que recauen per igual sobre tota la població i que retreuen el consum, però no han augmentat la tributació de les grans fortunes, que han vist augmentar els seus beneficis, ni han combatut l’immens frau fiscal.

Com a conseqüència de tot això, han augmentat les desigualtats socials i s’ha disparat la pobresa, que cada vegada afecta capes més extenses de la societat. A pesar d’això, Bauzá no aconseguia reduir al dèficit fins el punt que li exigia el govern central, i va tenir una idea genial: instauraria uns nous imposts que, per quedar bé, qualificaria d’imposts “verds”. Una nova tributació que, un altre cop, seria de caràcter indirecte i afectaria els envasos i l’activitat de rent a car. Els teòrics ingressos figuraren als pressuposts de la Comunitat però mai es produïren perquè Bauzá, covard com és, els va retirar abans de la seva entrada en vigor, davant la rebel·lió de les grans empreses.

Bauzá no aconseguir ingressos per al Govern per aquesta via però, com a “dany col·lateral” ha fet que els ajuntaments de les Illes hagin perdut fins ara uns 7 milions d’euros de l’impost de circulació. Els empresaris de rent a car, per no haver de pagar el nou impost, decidiren matricular els seus vehicles a municipis de la Península allà on no els afectàs la voracitat recaptatòria del Govern balear, una situació que serà molt difícil de revertir i que farà que els ajuntaments continuïn perdent ingressos en el futur.

En conjunt, Bauzá no ha aconseguit una millora de finançament ni inversions de l’Estat. No ha reduït el deute sinó que l’ha augmentat, a pesar d’aplicar les retallades més dures de tot l’Estat i, a més, ha reduït els ingressos municipals en moments en què tenen moltes dificultats econòmiques i es veuen obligats a atendre necessitats socials que no es cobreixen des del Govern. I a tot això, li diuen bona gestió!

Share This