Bandera republicanaEl model d’Estat sorgit de la Constitució de 1978 està trencat i les institucions que consagra, completament desacreditades. Els drets socials com el treball digne, l’habitatge, els serveis públics o la redistribució de la riquesa són sistemàticament vulnerats, i els efectes de la crisi recauen exclusivament sobre els treballadors i les capes mitjanes de la societat.

La democràcia s’ha substituït per la dictadura dels mercats, la corrupció afecta totes les institucions de l’Estat, i els corruptors fan grans negocis a costa dels recursos públics, l’Estat “Autonòmic” no dóna resposta a les demandes dels pobles i es barra l’avança cap a un estat federal, el Monarca hereu del franquisme abdica sense explicacions a favor del seu fill i ni tan sols es permet el debat sobre el model d’Estat.

Per a EU, ara es donen les condicions per a encetar un procés constituent cap a la III República. Un procés que no només ha de portar-nos a poder elegir el Cap de l’Estat, sinó que també ha de servir per avançar cap a nous drets socials, per a reduir les diferències entre rics i pobres, per restablir els drets que ens estan robant. Aquest procés constituent ha d’estar impulsat per la lluita social, per l’aprofundiment de la participació i la democràcia.

Parlar de la III República suposa parlar de drets i obligacions, de democràcia participativa, de drets socials, d’educació pública laica i gratuïta, de sanitat universal, de Memòria Històrica, de pau, de llibertats i de progrés social.

EU entén que no hi ha cap motiu per a celebrar l’aniversari d’una Constitució, que ja no suposa cap avanç i que, en canvi s’utilitza com a instrument d’opressió dels pobles de l’Estat, i que està buida de contingut social. No és el moment de sacralitzar un text superat, sinó que és una bona ocasió per a reclamar un sistema més lliure, just i solidari: la República.

Per tot això, EU no acudirà als actes oficials del Dia de la Constitució, organitzats per la delegació del Govern, en col·laboració amb el Govern balear. El Coordinador d’EUIB, Manel Carmona, ha declarat que ja “ha arribat el moment d’apostar per una Constitució que reculli els drets socials i les aspiracions de la majoria com a drets positius, en el marc d’una República Federal”.

Share This