– Els Pressuposts del PP són antisocials, consoliden les retallades i destinen més d’un 20% a pagar interessos als bancs.

Marí BosóEl debat dels pressuposts de la Comunitat, una vegada passada la primera jornada, els deixarà tal com els va enviar el Govern, sense acceptar cap modificació mínimament significativa. Es tracta d’uns pressuposts irreals que no es podran complir, com tampoc s’han pogut complir les previsions de 2014, com ho demostra el crèdit suplementari que s’ha hagut de demanar per fer front a les nòmines de l’IB-Salut o a cobrir el dèficit d’IB3, l’òrgan de propaganda del PP.

A pesar de presumir de bona gestió i de reducció de la despesa pública, a pesar de les retallades brutals, el deute que Bauzá deixarà al final del seu mandat serà superior en un 60% al qual es va trobar quan arribà al Govern. Una Comunitat més hipotecada i uns pressuposts que van, en més d’un 20% a pagar interessos als bancs, aquesta és l’herència que deixarà Bauzá en una legislatura en la qual no s’han construït noves infraestructures ni s’han produït avanços en cap sentit.

El fracàs de la gestió del PP el volen tapar amb afirmacions tant grandiloqüents com falses sobre el final de la crisi i l’inici d’una recuperació econòmica, que permetrà un gran increment dels ingressos i la reducció de la càrrega impositiva. Les previsions no són creïbles i la reducció impositiva es traduirà en menys serveis o en més deute, si no són ambdues coses a la vegada. Però volen desviar l’atenció amb aquesta baixada d’imposts, que és molt poc significativa i que es fa en favor de les rendes més altes, per amagar el contingut d’uns pressuposts inacceptables.

Amb la mateixa intenció, porten al mateix temps al Parlament l’estafa d’un projecte de llei de reducció del nombre de parlamentaris. És una estafa perquè saben que no tendran majoria suficient per a modificar la llei electoral, que exigeix majories de 2/3, però aprofiten la seva majoria per fer coincidir aquests debats. L’excusa per aquest atac a la democràcia i a la representativitat del Parlament, la troben en la reducció de la despesa, sent molt conscients que aquesta és mínima i que es podria produir d’altres maneres que no reduïssin encara més l’escassa proporcionalitat, però no volen. Que el president que cobra per anar al Parlament, que uns parlamentaris cobrin dedicació exclusiva mentre tenen altres activitats econòmiques, no són coses que els preocupin, la reducció de la despesa només la volen si pot afavorir els seus interessos electorals.

Demagògia, cortines de fum i hipocresia no serviran per amagar la realitat. Incapaços d’aconseguir nous ingressos, resignats a un finançament insuficient, incapaços d’exigir les inversions estatutàries i sense voluntat d’augmentar la tributació de les rendes més altes, la conseqüència directa és l’augment del deute, són les retallades. Això és el que hi ha en els últims pressuposts de Bauzá. De la ciutadania depèn de què sigui efectivament els últims i que una nova majoria política pugui aprovar uns pressuposts més socials, que es preocupin per resoldre els problemes de la gent corrent.

Perquè hi ha alternatives: només que la partida de Marivent, que no hauria de pagar la Comunitat, i la de publicitat institucional, utilitzada habitualment per a pagar favors, com en el cas Over, es destinassin a reforçar la col·laboració amb l’Agència Tributària per combatre el frau fiscal, es podrien aconseguir un mínim de 300 milions pels pressuposts autonòmics.

Segons el sindicat Ghesta, el frau a les Balears arriba als 6.400 milions d’euros. Per aquest motiu, la Hisenda pública deixa d’ingressar uns 650 milions, 300 dels quals correspondrien a la Comunitat Autònoma.

Share This