– Manifestam la nostra solidaritat amb les persones afectades, les seves famílies i els treballadors del centre.

Foto sEstelEn contra del que sempre havia dit l’ajuntament de Palma, de què no tancaria cap centre social, per sorpresa, sense informació i sense comptar amb l’opinió d’usuaris i treballadors, el passat dia 16 Creu Roja, entitat que gestiona el centre, va comunicar als seus treballadors que el centre de dia s’Estel tancarien portes el pròxim dia 31 de desembre, una vegada esgotada la vigència del contracte, que no tornaria a sortir a concurs.

L’excusa de l’ajuntament per no tornar a convocar concurs i per tancar el centre, és la de què la llei de Reforma de l’Administració Local atribueix les competències a la Comunitat Autònoma, que no pensa fer-se’n càrrec del centre, però és una excusa de mal pagador, perquè el decret 2/2014 li dóna marge per a continuar exercint aquestes competències.

L’administració local i l’autonòmica, les dues en mans del PP, es passen la pilota i juguen amb la salut i l’atenció de les persones dependent que utilitzen el centre s’Estel, ja que el Govern no assumeix aquest centre “transferit” per l’ajuntament. En ambdós casos, el tancament contradiu les declaracions i promeses d’ambdues institucions, ja que l’ajuntament havia dit que no eliminaria recursos i el Govern que potenciaria aquests serveis com a alternativa a les prestacions econòmiques i, el que encara és més greu, compte amb una subvenció de 90.000 euros anuals del Consell de Mallorca.

Per a EU, el tancament de s’Estel és una decisió molt greu, ja que és l’únic centre d’aquest tipus ubicat en el nucli antic de Palma, amb una gran trajectòria de prestació de serveis i que compta amb transport adaptat.

Suposadament els usuaris de s’Estel seran redistribuïts en altres centres, però això suposarà allunyar-los dels seus domicilis i portar-los a llocs que no compten amb transport adaptat, cosa que en la pràctica suposarà deixar-los sense servei.

Per altra part, no podem oblidar que s’Estel es va construir amb fons de la Unió Europea, amb l’obligació de destinar-lo a serveis socials. El seu tancament és un frau a aquesta subvenció.

Per tot això, EU exigeix a l’ajuntament de Palma que reconsideri la seva decisió i mantengui obert i en funcionament el centre de dia de s’Estel, per les greus conseqüències socials que provocaria el seu tancament. Al mateix temps, volem manifestar la nostra solidaritat activa als usuaris del centre, a les seves famílies i als treballadors.

Share This