– Quatre joves de Bunyola s’exposen a anar a la presó per protestar contra les polítiques de Bauzá.

Guàrdia Civil BunyolaLa fiscalia demana presó per a quatre joves de Bunyola pels incidents que es produïren davant una visita de Bauzá. El relat que fan els implicats és molt diferent del que fa la fiscalia i serà el judici oral el que haurà de determinar la realitat dels fets. En tot cas, per a EU mai no s’hauria d’haver produït la intervenció de la Guàrdia Civil, ni els incidents i les detencions que porten a un judici, que també s’hauria d’haver evitat.

A la primavera de 2012 hi havia una gran crispació a les Illes davant les polítiques del Govern Bauzá, per les seves retallades brutals i els atacs a la llengua pròpia. La crispació es va convertir en protesta que, en la immensa majoria dels casos, va tenir un caràcter cívic, unitari i massiu. En aquest context, el president Bauzá va organitzar una tournée pels pobles de la part Forana de Mallorca per exhibir la seva força i la voluntat de mantenir les polítiques que la majoria contestava i no acceptava. Però Bauzá no volia haver d’escoltar el clam de protesta i va decidir fer un ús absolutament abusiu de les forces públiques –que va posar al seu servei particular- que arribaren a fer autèntiques ocupacions dels pobles que visitava, per tal d’impedir que els manifestants se li poguessin acostar.

En aquest context, es produïren els fets de Bunyola, les protestes i les detencions. Per a EU la causa dels incidents es troba en l’excés de força pública, destinada a reprimir les protestes ciutadanes. Si Bauzá no hagués demanat aquest desplegament, si hagués acceptat la protesta ciutadana d’una manera democràtica, tot això s’hauria pogut evitar i no hi hauria hagut enfrontaments amb la Guàrdia Civil, ni joves que s’exposin a anar a la presó.

Si no es posassin entrebancs a la llibertat d’expressió, si Bauzá no hagués anat als pobles envoltat per la seva particular guàrdia de corps, si no hagués mostrat tanta prepotència, les protestes s’haurien manifestat de forma molt més tranquil·la i sense incidents, és possible que hagué escoltat alguna paraula gruixada, però això va en la paga dels governants que, si són demòcrates, les accepten com una servitud del càrrec.

EU condemna l’abús de poder practicat pel president en les seves visites a la Part Forana i la utilització de la força pública, la fiscalia i els jutjats contra la manifestació de la discrepància. Les opinions contràries als governants no són delicte i la prepotència i l’abús no són la forma correcta de governar, els quatre joves de Bunyola no s’haurien d’haver d’enfrontar a un judici penal i a peticions de presó. En qualsevol cas, EU espera una sentència absolutòria pels joves de Bunyola, seria molt mal d’entendre una condemna contra els que pretenien fer escoltar la seva protesta.

Share This