– Álvaro Gijón i Mateo Isern també han d’assumir les seves responsabilitats polítiques.

Guillem NavarroÉs hora de què Guillermo Navarro i de Joan Mut presentin la seva dimissió. També és hora de què Álvaro de Gijón i, sobretot, el batle Mateu Isern donin la cara sobre el model policial que han estat impulsant durant tota la legislatura i que ha portat a la Policia Local de Palma a la situació actual de descrèdit i corrupció.

Per molt que Navarro i Mut ho neguin, les coincidències no són meres casualitats. Per començar, el mateix Joan Mut reconeix l’existència de grups ideològics enfrontats, un dels quals manté evidents connexions amb l’organització de “Los Ángeles del Infierno”, amb els que compartien també pràctiques mafioses i corruptes.

Però resulta que aquest grup ha estat situat en el màxim nivell de direcció de la Policia Local i, per tal de consolidar la seva posició en les escales de comandament, han utilitzat pràctiques com la filtració d’exàmens. Mentre l’altre “grup”, en realitat més bé persones que no han estat disposades a donar cobertura a aquestes pràctiques, era expedientat.

No es tracta només de l’expedient obert al policia que va fer la denúncia formal i s’enfrontà als presumptes corruptes, també es pot recordar l’expedient obert a un comandament que, sense cap enfrontament, es va atrevir a donar suport a una simple petició per garantir l’assistència mèdica a una detinguda, interpretant que la seva actuació qüestionava la detenció i les ordres de la direcció de la policia local. En cap moment es va tenir en compte la situació física de la dona detinguda, amb una malaltia crònica que l’obligava a ser tractada a unitats del dolor.

Es dóna la circumstància que són agents detinguts i implicats en tota aquesta trama els que participaren en la detenció de la dona, amb una actuació que va ser qualificada pel jutge d’excessiva i innecessària. Va ser un altre dels detinguts, en aquell moment comissari interí, el que va iniciar l’expedient al comandament que es va interessar per l’atenció mèdica de la detinguda.

Expedients en uns casos, nomenament per a càrrecs operatius importants, filtracions d’exàmens i tractes de favor, en uns altres. Al marge del que diguin els tribunals, els fets posen de manifest que, efectivament, a la Policia Local de Palma hi ha grups ideològics i que un d’ells, vinculat a la corrupció, ha estat el que el model policial de Mateu Isern ha elegit i potenciat per desenvolupar la seva política de suposada “seguretat ciutadana”.

Hi ha responsabilitats polítiques que no es poden amagar i és l’hora de donar la cara i assumir les que pertoquen per llei i que no es poden delegar per part del batle, més enllà del fet que Álvaro de Gijón doni la cara per haver estat, segons ell mateix ha dit en plenari municipal, el màxim executor i valedor d’aquest model policial.

La Policia Local de Palma no es mereix aquest espectacle ni el desprestigi provocat per un grup de policies corruptes. Majoritàriament està formada per persones honestes i que assumeixen la seva tasca de prestació de serveis. Cal canviar de model policial implantat aquesta legislatura i tornar a la policia de barri i de servei, que tant es nota a faltar a les barriades. Cal canviar de model policial, però vista la situació, el que cal realment és canviar de govern a Cort.

Share This