– És indignant que només s’obrin quan la saturació de les urgències és insuportable.

urgenciesLa saturació de les urgències hospitalàries ja és habitual, i es produeix a diverses èpoques, però és més habitual els mesos d’hivern per les malalties provocades pel fred. Aquest any es repeteix la situació davant una incidència perfectament previsible i abans que la grip proliferi. A pesar que l’augment d’ingressos que es repeteix tots els anys en aquesta època, l’IB-Salut manté tancats sectors dels hospitals amb habitacions que no es troben operatives, que només s’obren quan la situació de les urgències és del tot insuportable.

Els darrers dies el col·lapse de les urgències s’ha produït, com a mínim, als hospitals de Son Llàtzer, Son Espases, Inca i Can Misses. En tots aquests hospitals hi havia habitacions tancades mentre els pacients es trobaven “aparcats” als serveis d’urgències, ocupant passadissos, en una situació sanitària i d’intimitat lamentable i perjudicant el funcionament del servei. Només quan les protestes dels malalts i les seves famílies o les dels treballadors sanitaris, denunciaven aquesta situació vergonyosa, i quan ja era insostenible, de mala gana, es varen anar habilitant habitacions de planta. En la majoria dels casos, aquesta solució pal·liativa no suposava normalitzar la situació, ja que no hi havia personal suficient per atendre correctament les persones ingressades en aquestes habitacions.

En alguns moments, hi ha hagut 45 pacients a Son Espases pendents d’ingressar a una habitació, a Son Llàtzer s’ha arribat als 23, però el cas més dramàtic potser ha estat el cas de l’hospital d’Inca en el qual 3 persones de més de 90 anys, hagueren d’esperar 40 hores per a obtenir habitació.

Per a EU aquesta situació és vergonyosa i inacceptable. No pot ser que en moments en què s’esperen els augments habituals dels ingressos, es mantenguin habitacions tancades i  hi hagi manca de personal sanitari. Per tot això, exigim de l’IB-Salut que tengui operatiu tots els recursos sanitaris dels hospitals, amb el personal suficient.

Share This