– Donen tot tipus de facilitats a les empreses i restringeixen la informació als ciutadans.

Bauza i SoriaAparentment, hi ha diferències entre el PP estatal i el balear en relació als projectes de prospeccions petrolieres al mar balear, però si s’observen els fets, més enllà de les declaracions altisonants, es veu que l’estratègia energètica del PP passa per continuar amb el model basat en el consum de combustibles fòssils, relegant les energies netes a un fet anecdòtic, posant-se al servei de les grans empreses energètiques, facilitant-los els tràmits.

El govern central ja ha dit per activa i per passiva que no pensa aturar els projectes i que espera que el resultat de les prospeccions determini la possibilitat d’extreure hidrocarburs molt prop de les nostres costes.

En la pràctica, el Govern balear va ser coneixedor dels de proves sísmiques clandestins que s’efectuaren el 2012 i 2013 i que foren perfectament detectats i no només no va actuar exigint la seva paralització i la sanció corresponent als seus responsables, sinó que va amagar aquesta informació als ciutadans de les Illes.

Pel que fa al projecte més avançat, el de Cairn Energy, el Govern balear “confia” en una Declaració d’Impacte Ambiental negativa, que s’hauria de produir en poc temps, però veu impassible com aquesta es retarda i es donen més terminis a l’empresa promotora per a contestar els informes negatius, respondre a les al·legacions i poder argumentar sobre les “bondats” del seu projecte. És un tracte de favor a l’empresa, que no es dóna a la ciutadania i que té com a objectiu allargar els terminis per tal que la Declaració no es faci abans de les pròximes eleccions. Si no s’impedeixen les maniobres dilatòries i s’arriba a la cita electoral sense resoldre, no és aventurat vaticinar els seu resultat, en línia al que va passar a les Canàries la setmana posterior a les eleccions europees.

Ara s’ha conegut un nou tracta de favor cap a una altra empresa energètica amb projectes de prospeccions que afecten les nostres aigües. Seabird, l’empresa de la qual es sospita que va fer les proves sísmiques clandestines de 2012 i 2013 i que havia vist com s’arxivava els seu projecte per haver caducat el procediment administratiu (cosa que va provocar l’entusiasme aparent del PP balear) ha vist com se li ha renovat l’autorització i com s’ha negat a la ciutadania la possibilitat de mostrar la seva oposició i fer al·legacions en un termini d’exposició pública que s’ha eliminat.

EU creu que ja no es pot suportar més tanta hipocresia i tanta demagògia i exigeix que es revisin les concessions i que no es doni cap autorització nova. Si això no es fa, no podrem creure res de les afirmacions contràries a les prospeccions. Així mateix exigim que no es dilati la Declaració d’Impacte Ambiental i que aquesta sigui negativa, que s’investiguin i sancionin les proves sísmiques clandestines i que es respectin escrupolosament els tràmits d’informació pública.

Share This