– El govern central, del seu mateix partit ,ha fet advertències d’inconstitucionalitat en catorze ocasions diferents.

Bauza i la ConstitucióEls èxits del president Bauzá són inenarrables, en un sol dia ha aconseguit l’anunci de la futura canonització de Juníper Serra, segons ell, “una gran notícia per a les Balears”, que deu seu una conseqüència directa del viatge turístic que va fer per Califòrnia a càrrec del pressupost autonòmic i que el govern central del seu propi partit faci advertència d’inconstitucionalitat sobre determinats articles de la llei de comerç.

La gestió de Bauzá és d’autèntic record, que serà molt difícil de superar: per catorze vegades s’ha enfrontat a avisos d’inconstitucionalitat que l’han obligat –o l’obligaran- a revisar les lleis que la seva majoria parlamentària absoluta imposa sobre la lògica i sobre la legalitat vigent. A més d’això, en una trentena d’ocasions ha utilitzat la figura del decret llei per a legislar sobre qüestions ordinàries, a pesar que la Constitució espanyola reserva aquesta mesura excepcional per a casos d’extrema urgència. Aquesta pràctica és tan poc rigorosa que s’han donat casos de què els decrets llei s’havien de modificar poc després… amb un altre decret llei! Ni cap president de la CAIB, ni cap altre president autonòmic s’havia atrevit a fer coses semblants.

El president és molt conscient que té molt poques possibilitats de repetir la majoria absoluta, que seria l’única que li permetria seguir governant, ja que la seva política de terra cremada fa que no es pugui plantejar pactar amb cap altra força política, però no es resigna i vol deixar la seva empremta  per a quan hagi de deixar el Consolat de la Mar. Per aquest motiu, ha preparat una llei absurda que pretén regular la manera en què s’haurà d’organitzar el pròxim Govern, al que també li imposa els “deures” d’enviar una delegació al previsible acte de beatificació que es celebrarà a Filadèlfia.

Bauzá no ha parat de presumir de què ell ha donat seguretat jurídica, una afirmació tan falsa com les promeses de construir les “autopistes de l’educació” o de rebaixar els imposts. Bauzá també defensa la immutabilitat de la Constitució, concebuda com un arma contra les aspiracions dels pobles de l’Estat. Però la realitat és que mai hi havia hagut tanta inseguretat jurídica a la nostra Comunitat, i mai s’havia vulnerat tant la Constitució amb lleis i decrets llei com en la legislatura de Bauzá.

La destrossa que ha fet Bauzá de tot l’entramat legislatiu de la Comunitat, té una magnitud tan important que obligarà als futurs Govern i Parlament a dedicar el seu temps a recuperar una mica de racionalitat. Les legislacions fetes a mida d’interessos molt concrets, les excepcions, la utilització de lleis sectorials (Turisme i Agricultura) per a desmantellar l’ordenació territorial, les amnisties urbanístiques o la recentralització i l’eliminació de competències dels consells, així com les aberracions del TIL o la llei de símbols, hauran de desaparèixer del nostre ordenament jurídic, com també hauran de desaparèixer totes les normes anticonstitucionals.

La promesa de la seguretat jurídica és un dels majors enganys de Bauzá, que n’ha protagonitzat molts d’altres. En realitat, a qui volia donar seguretat era als especuladors, als que ha volgut llevar tot tipus de control legal o administratiu. L’herència que deixarà Bauzá, serà terrible.

Share This