PP Sant SebastiàLa mitjana de participació en la revetla de Sant Sebastià  durant els quatre anys de la legislatura anterior, va ser de 43.000 persones, superant participacions anteriors.  La mitjana durant la present legislatura ha estat només de 29.000 (una davallada del 33%).

La causa d’aquest fracàs no és el fred ni la pluja (també va ploure en anys anteriors) ni tan sols un problema de pressupost, sinó un model de gestió propi del Partit Popular, que nega la participació ciutadana i ha actuat aquests anys com a una promotora privada d’espectacles.

A la legislatura passada es va posar en marxa, per primera vegada,  una Comissió de Festes integrada pel moviment veïnal, associacions culturals i juvenils, comerciants,  sindicats i tècnics en la matèria. Aquesta Comissió assessorava i, pràcticament decidia, fins i tot sobre les contractacions principals de la revetla, perquè havia una voluntat real d’escoltar la ciutadania. On és  ara aquesta  Comissió, algú l’ha tinguda en compte o ha corregut la mateixa sort que la resta dels òrgans de participació?

El segon eix de la gestió va ser passar d’una revetla on el gran objectiu de participació era convertir la Plaça Major en una aglomeració intransitable a una revetla amb més places i amb més diversitat, facilitant la iniciativa ciutadana i també la iniciativa privada (cadenes de ràdio, principalment) sempre mantenint el caràcter gratuït de les places. Aquest va ser un element clau de la major participació de públic a la revetla.

Ara el portaveu de l’ajuntament, Julio Martínez, parla de fer un programa “menys institucional” i per potenciar la “iniciativa ciutadana”. A part d’arribar molt tard, i coneixent el PP, ens demanam si davall aquesta reflexió no s’amaga una intenció de deixar aquesta festa a la iniciativa merament empresarial, és a dir, privatitzant també aquest espai de la festa oficial. De fet, si es mira el programa general de Sant Sebastià d’enguany, més d’un 70% de les activitats són de pagament. No és això el que reclama la ciutadania.

Les solucions passen, per reactivar la participació en el marc de la Comissió de Festes, però mantenint una festa institucional i pública, per incloure en el programa activitats d’iniciativa social, com els foguerons de les barriades que enguany han estat un gran èxit de participació, i que  abans es feien en una data diferent del dia 19, per no dispersar les activitats i complementar la revetla institucional com a un espai ciutadà i públic.

Però vista la trajectòria del PP també en aquesta matèria, per a tenir una revetla de Sant Sebastià pública i participativa, que és el que es mereix la ciutadania de Palma, el que cal fer és canviar el govern municipal.

Share This