– Una delegació d’EU fa costat als treballadors de l’ens públic.

Concentració AENAEls treballadors d’AENA de l’aeroport de Palma s’han concentrat aquest matí, per oposar-se a la privatització d’aquest ens públic, que és el responsable de gestionar els aeroports espanyols. EU comparteix les reivindicacions dels treballadors d’AENA, que van molt més enllà d’una simple reclamació laboral, i defensen un interès general de la Comunitat Autònoma, al que han renunciat els seus dirigents.

Per a EU, els aeroports de les Illes són una qüestió estratègica, ja que són les instal·lacions que hem d’utilitzar per a la majoria dels nostres desplaçaments, i  la porta d’entrada de la gran majoria dels nostres visitants. Unes instal·lacions d’aquesta importància s’han de gestionar de manera pública, amb voluntat de servei a la població, i no poden quedar en mans d’empreses privades, que només cerquen beneficis econòmics.

Les experiències d’aeroports europeus privatitzats, demostren com les inversions es redueixen i disminueix la qualitat del servei. Per altra part, volem recordar que AENA és una empresa pública que té beneficis i que no costa ni un euro als contribuents i que els aeroports de les Illes són els més rendibles de tota la xarxa d’aeroports públics.

Com diu la convocatòria sindical, “no és una privatització, és una estafa”. El 2009, la valoració d’AENA era de 30.000 milions, el 2013 ha generat 715 milions de beneficis, les inversions en el període 2000-2010 foren de 20.000 milions. A pesar d’aquestes dades aclaparadores, es posa a la venda el  49% per la quantitat irrisòria de 2500 milions: un gran negoci per a uns inversors privats, una gran pèrdua pel sector públic.

Una AENA privatitzada no garanteix la continuïtat de les inversions necessàries, els  llocs de feina directes  i indirectes ni la possibilitat d’establir taxes que afavoreixin les comunicacions aèries estratègiques. Per altra part, la privatització tanca definitivament les portes a la cogestió aeroportuària, amb la participació de les institucions autonòmiques o locals.

Per tots aquests motius, EU rebutja la privatització d’AENA i fa costat a la protesta dels seus treballadors, que defensen els interessos de tots els ciutadans de les Illes. El coordinador d’EUIB, Manel Carmona i la coordinadora d’EU Palma, Maribel Alcázar, han fet costat als treballadors d’AENA i han compartit amb ells la concentració.

EU lluitarà contra aquesta privatització des de tots els fronts, sigui la mobilització popular, o sigui portant iniciatives al Congrés dels Diputats, i exigeix coherència de totes les forces polítiques. El Parlament balear es va pronunciar al seu momentet, per unanimitat, per la cogestió pública dels aeroports de les Illes, no obstant això, el govern de Zapatero va obrir les portes a la privatització d’AENA i el govern de Rajoy la porta a terme, oblidant-se de les promeses anteriors.

EU reclama dels grups parlamentaris, que reiterin el pronunciament a favor d’una AENA pública congestionada, i a tots els parlamentaris estatals del PP i del PSOE de Balears, que defensin aquesta posició a Madrid. Al mateix temps, lamentam les declaracions del president i altres membres del Govern balear, celebrant que d’entre els accionistes privats hi hagi algun potentat de les Illes. Aquests potentats no representen la ciutadania, sinó que cerquen el seu propi benefici. Ens roben un bé que és de tots i el regalen a uns pocs privilegiats.

Share This