– El decret criminal i els que dirigiren la seva aplicació provocaren la manca d’atenció sanitària.

Alpha PamL’ONG Metges del Món, ho deixa clar a la seva denúncia , “el decret 16/2012 pot arribar a matar”, i afegeixen que la retirada de la targeta sanitària, que es va aplicar a tots els immigrants amb problemes administratius, va impedir que es fes un seguiment adequat a la malaltia que patia Alpha Pam, una malaltia que és perfectament curable, si es diagnostica i es tracta correctament.

A pesat d’això, s’han arxivat provisionalment la causa penal, i mai s’assumiren les responsabilitats polítiques dels que aprovaren el decret 16/2012, un decret racista i criminal, ni dels que gestionaren la seva aplicació a les Balears, que fou la Comunitat més dura i que es va excedir de les restriccions que contempla, arribant a negar l’atenció urgent o a demanar compromisos il·legals de pagament.

Metges del Món té documentats més de 400 casos de vulneració de drets sanitaris a les Balears. Al conjunt de l’Estat són incomptables, a pesar que els responsables sanitaris de diverses comunitats autònomes ha demostrat tenir més humanitat que els governants de les Illes, i han mantingut l’assistència sanitària als immigrants. El nombre de persones a les que s’ha retirat la targeta sanitària a Balears es situa entorn del les 20.000 persones, que viuen en risc de patir malalties molt greus sense rebre atenció sanitària i poden acabar en situacions irreversibles.

El decret 16/2012, ni tant sols ha servit per reduir despeses, com a declarat fins i tot la institució del Defensor del Poble, i ha posat en perill la salut pública per la manca d’atenció de malalties contagioses.

A pesar d’això, la ministre Ana Mato, que no veia el Jaguar al seu garatge ni veia com es posava en perill la salut de les persones per les seves decisions, no fa ser substituïda ni va dimitir per aquests fets, sinó per la seva implicació amb la corrupció de la trama Gürtel. A les Balears tampoc cap de les dimissions o destitucions de consellers de Sanitat i alts càrrecs de la Conselleria, no ha estat per aquest motiu. Cap càrrec polític ha assumit responsabilitats per la mort d’Alpha Pam i per haver deixat tantes persones sense assistència sanitària.

EU creu que, al marge del que pugui passar en el procediment penal, que es pot reactivar mitjançant un recurs, les responsabilitats polítiques són evidents i que els gestors públics responsables d’haver arribat a aquesta situació no poden continuar al front de la sanitat pública i, sobre tot, que s’ha de derogar el decret 16/2012 i recuperar la sanitat universal, com un dret humà fonamental.

Share This